Preskočite na vsebino

Zgodba o ladijski poleni

V Pomorskem muzeju Piran imamo na ogled zbirko ladijskih polen, med katerimi ima posebno mesto Meduza – pozlačena lesena polena srepega pogleda in z okoli vratu zavozlanima kačama.

Zazrimo se v morje, ki včasih deluje tako mirno in čarobno ter skoraj neskončno veliko, včasih pa se prav grozeče razbesni in ni prav nič stanovitno. Nič nenavadnega ni, da so stare civilizacije od Kitajske in Babilona do Grčije in Rima, ki so verjele, da ležijo v središču sveta, obkroženega z vodo, vodnim bogovom, kot sta rimski Neptun in grški Pozejdon, postavljale veličastne templje.

 

Kaj pa drzni pomorščaki? Kako so si pridobili naklonjenost morskih sil in bogov, ko so odpluli iz varnega zavetja domačega pristana v neznano, pa naj bo to z dragocenim tovorom v daljne kraje, v boj, ali pa zgolj po ribe za večerjo?

 

Pri tem so jim med drugim pomagale (in jim ponekod še vedno) ladijske polene. To so leseni kipi na ladijskem kljunu – sprednjem delu ladje, ki pogumno zrejo predse v valove. Velikokrat so strašljive, v obliki vojščakov, zmajev ali različnih pošasti, ki naj bi prestrašile zle duhove morja in človeške sovražnike. Lahko pa ponazarjajo tudi nežnejša bitja, mitološka bitja, povezana z morjem in potovanji, pa tudi lastnike ladij in njihova verovanja ali različne predmete, povezane z ladjo. Poznane so že iz davnine, najbolj znane pa so normanske ali vikinške ladje z zmaji. Pomorščaki so svoje polene vedno skrbno varovali, saj bi poškodovana skulptura prinesla nesrečo celotni posadki. Bog ne daj, da bi jo uporabili kot poleno za kurjavo!

 

Več o ladijskih polenah in o tem, kako so si pomorščaki še pomagali pri pomiritvi morja, lahko izveš tukaj:
https://pomorskimuzej.si/sl/polene-and-ex-voto

 

Tukaj pa si lahko ogledaš nekaj slik zanimivih ladijskih polen iz muzeja:
https://pomorskimuzej.si/sl/digitalne-zbirke/zbirka-ladijskih-polen

 

 

Meduza, polena, ki je srečala pirate

 

V Pomorskem muzeju Piran imamo na ogled zbirko ladijskih polen, med katerimi ima posebno mesto Meduza – pozlačena lesena polena srepega pogleda in z okoli vratu zavozlanima kačama. Bila je del koprske jadrnice, ki je po zapisih doživela posebno dogodivščino. Te zanima, kakšno? Tukaj lahko prebereš:
https://pomorskimuzej.si/sl/digitalne-zbirke/zbirka-ladijskih-polen/meduza-s-koprske-jadrnice-corriere-d-egitto

 

Ali je posadki pri obvarovanju dragocenega tovora s svojim srepim pogledom pomagala Meduza, ne ve nihče.

 

 

Zgodba ali mit o Meduzi

 

 

Meduza je bila ena od treh sester Gorgon, ki so bile grozljivega videza: imele so velikansko glavo, namesto las so se jim na glavi zvijale kače, njihovi zobje so bili dolgi kot merjaščevi čekani, z zlatimi krili pa so plahutale po zraku. Njihove orjaške oči so spremenile v kamen vsakogar, ki jih je pogledal. Meduza je bila edina med sestrami umrljiva in po eni izmed pripovedi jo je z Atenino pomočjo ubil Perzej, in sicer tako, da ji je odsekal glavo, ki je nato krasila Atenin ščit – egido in sovražnike poganjala v beg.
Zgodba se po lokalni legendi lahko nadaljuje tudi v Kopru, kjer naj bi se nekje pri Rižani – kot že velikokrat – prepirala Atena in Pozejdon. Med ruvanjem je Ateni v Morje padel ščit z Meduzino glavo in se spremenil v otok, na katerem je zraslo mesto Koper. V nekaterih koprskih grbih lahko tako namesto sonca vidiš Meduzo.

 

 

Križanka:

 

Beseda polena izvira iz francoske besede za ladijski kljun ("la poulaine"). Kako pa pravimo temu delu ladje še drugače? Reši križanko in dobil boš odgovor. Na prava mesta vpiši imena polen iz Pomorskega muzeja Piran. Za pomoč: v muzeju med drugim hranimo polene zlatega runa, vojščaka, Nereide, Meduze, morskega konja - hipokampa, morske pošasti, svete Marije in modela sovice

 

krizanka Polene

 

Premetanka

 

Zlato runo je pravzaprav zlat ovčji kožuh. Starogrški mit pravi, da se je ponj odpravila skupina mož, ki jih je vodil Jazon. Pot jih je do Črnega morja vodila tudi čez naše kraje. Kako so se imenovali? Njihovo ime se skriva NA GORI VAT. (Premeči črke in dobil boš pravilen odgovor).

 

 

Pobarvanka


Morski konj – hipokamp iz muzeja je barve morskih alg in morske pene. Katera barva bi pa po tvojem mnenju najbolje vplivala na morska božanstva? Pobarvaj morskega konjička, kot želiš.

 

 

Ustvari svojo poleno

 

Sedaj pa se zazri v morje in se prepusti domišljiji: postavi se v katerikoli čas in kraj in se v družbi po želji odpravi na posebno potovanje – kakšno je, veš samo ti. Pomembno je le, da potuješ z ladjo s poleno. Ladjo ali del potovanja lahko narišeš ali opišeš in če želiš pošlješ na bizjak.marusa@guest.arnes.si. Morda pa zgodbo ali risbo objavimo na spletni strani muzeja!
 

 

Ali ste vedeli:

 

•    Da je bila jadrnica »Corriere d'Egitto«, ki je nosila poleno Meduze, tovorna jadrnica tipa brik? Bila je v lasti znanih koprskih kapitanov, bratov Nazaria in Domenica Zetta. Njune ladje so v prvi polovici 19. stoletja plule med Trstom in Egiptom ter Bližnjim vzhodom. Portret Nazaria Zetta lahko vidiš v Pokrajinskem muzeju Koper. Naslikal ga je Jožef Tominc, slikar iz Gorice.
•    Da je zgodbo o meduzi skoraj 100 let pozneje, leta 1911, ob predstavitvi ladijskih polen na Prvi istrski deželni razstavi v Kopru, v časopisu "Pagine Istriane" objavil Francesco Majer, gimnazijski profesor in prvi ravnatelj Mestnega arhiva in knjižnice v Kopru?
•    Da je bila Atena med drugim tudi zaščitnica otrok?
•    Da je sovica na sliki s parne ladje z imenom Civetta (sova, čuk). Pomorski muzej Piran hrani model te ladje, ki ima prav tako zanimivo zgodbo. Polene so imeli na vseh vrstah ladij: ribiških, tovornih, bojnih in piratskih. 
•    Da je ime "hippocampus" (v grščini dobesedno: hippos – konj, kampos – morska pošast) pravzaprav latinsko ime za morskega konjička, po njem pa je poimenovan tudi del možganov podobne oblike, ki igra med drugim pomembno vlogo pri prevajanju informacij iz kratkoročnega v dolgoročni spomin in pri prostorskem spominu. V grški mitologiji hipokamp ponazarja pol konja pol ribo. Takšna bitja naj bi po nekaterih različicah vlekla Pozejdonov voz, Pozejdon pa je bil sicer tudi bog konj. 
•    Da so bile Nereide, hčere boga morja Nereja kot nekakšne morske deklice – pol ženske, pol ribe.
•    Da je zgodba o sestrah Gorgonah starogrški mit, koprska zgodba o Meduzi pa je legenda, nastala pred nekaj stoletji. Miti so navadno zelo stare, simbolično bogate pripovedi, legende pa so zgodbe o ljudeh ali krajih, ki se prenašajo z roda v rod.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.