Preskočite na vsebino

RAZSTAVIŠČE IZOLA

 

Iz-solana, Hiša morja


Iz-solana, hiša morja, prikazuje v stalnih muzejskih postavitvah preteklost Izole. Prek dokumentarnih fotografij in muzejskih predmetov poudarja njen morski in obmorski značaj, zlasti ribištvo in ribjo predelovalno industrijo kot glavni gospodarski dejavnosti.

Vse do sredine 20. stoletja je ribolov potekal na lesenih ladjah, ki so jih gradili in popravljali v lokalnih ladjedelnicah in škverih. Zato je predstavljeno ladjedelstvo in, ker pravih starodobnih plovil skorajda ni več, prek ladijskih modelov tudi jadrnice in tradicionalna plovila, ki so bila značilna za vsa tri obalna mesta: Izolo, Koper in Piran. Ladijske modele so izdelovali različni modelarji. Med njimi je bil Izolan Marcel Blažina, ki je izdelal vrsto vrhunskih mojstrovin.


Muzejska zbirka, kjer je izražena želja po predstavitvi preteklosti Izole ter povezovanju preteklosti Izole z lokalnim in aktualnim kulturnim prostorom in dogajanjem, je nastala v sodelovanju TIC Izola in Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran. Z njo želimo ustvarjalci  ohranjati in krepiti identiteto Izolanov in Isolanov, dveh skupnosti in dveh popolnoma različnih načinov spominjanja. V skupni vsebini, njeni oblikovni in besedilni izpovedi smo prepletli dva jezika, dve kulturi, dva naroda, ki tukaj sobivata: slovenskega in italijanskega. Dvojezičnost se izraža tudi v njenem imenu IZ-SOLANA; grafično se slovenski Z prepleta s italijanskim S, a istočasno je te ta S tudi morski val. Oboje ponazarja močno simboliko pri prepletanju ljudi in preteklosti tega območja. Glavni poudarek celotne muzejske zbirke je na preteklosti Izole, njenega obmorskega in morskega značaja, ribištva in ribje predelovalne industrije, po kateri je Izola kljub nekaterim izjemno pomembnim drugim vsebinam iz preteklosti vendarle najbolj poznana in prepoznana. Osnova te postavitve sta bili Zbirka ladijskega modelarstva v pritličju, ki je bila prvotno del Uličnega muzeja iz 2004, potem pa sestavni del nekdanjega »Muzeja Parenzana« ter del vsebin nekdanje Parenzane v prvem nadstropju.


Ker smo ustvarjalci želeli, da bi obiskovalci ogledano vsebino pedagoško in andragoško  nadgradili ter se v Izolani tudi zadržali dalj časa, je zanje urejena tudi posebna pedagoško-andragoška soba. V Izolani že poteka več pedagoških programov.


Muzejski detektiv v Izolani – hiši morja (klikni tukaj)


Izola (klikni tukaj)

 


Skrbnik, naročanje: Turistično združenje Izola, Ljubljanska cesta 17, 6310 Izola


Tel. +386 (0)5 640 1 050


Fax. +386 (0)5 640 1 052


tic.izola@izola.si

 

 

LOKACIJA

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.