Preskočite na vsebino

VIDEO

Predstavitev zgodovine Pomorskega muzeja v slovenskem znakovnem jeziku

 

 

V okviru projekta COME-IN! (Interreg Central Europe) smo opise muzeja in zbirk, s pomočjo strokovnjakinje Maje Kuzma, prevedli v slovenski znakovni jezik in tako približali muzejsko dediščino tudi osebam z gluhoto in naglušnostjo oziroma uporabnikom znakovnega jezika. V nadaljevanju objavljamo besedilo uvodne predstavitve zgodovine Pomorskega muzeja. V  slovenskem znakovnem jeziku so prevedene tudi druge muzejske vsebine. Vabljeni na ogled.

 

 

Za več podatkov o dostopnosti: DOSTOPNOST (klikni tukaj)

 

 

1. POMORSKI MUZEJ – MUSEO DEL MARE »SERGEJ MAŠERA« PIRAN – PIRANO

 

ZGODOVINA MUZEJA Piranski Mestni muzej je dobil prostore v palači Gabrielli leta 1954. Njegov prvi ravnatelj, zgodovinar dr. Miroslav Pahor, je postavil prve muzejske zbirke o zgodovini in kulturi mesta, ki so vključevale tudi spominsko sobo Giuseppeja Tartinija. Kmalu pa se je pokazalo, da so pomorstvo in z njim povezane gospodarske panoge, kot so ribištvo, solinarstvo, pomorski promet in trgovina, ladjedelstvo itn., prava srčika tega mesta z zaledjem. Tako zastavljena raziskovalna in muzejska dejavnost pa je leta 1967 privedla do preimenovanja muzeja v Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran

 

Zaradi pomanjkanja razstavnih prostorov je muzej začel odpirati dislocirane enote. Prva je bila postavljena leta 1979 v sodelovanju z edinim slovenskim podjetjem za ladijsko prevozništvo Splošno plovbo Piran v Vili sv. Marka v Portorožu. Po obnovi stare istrske kmečke hiše, po domače Tonine hiše, v vasici Sv. Peter nad Dragonjo, je muzej leta 1981 v njej postavil rekonstruirano oljarno v pritličju in bivalne prostore s kuhinjo z odprtim ognjiščem in sobo v nadstropju. Tretja dislocirana muzejska zbirka je zaživela leta 1991 po obnovi prve solinske hiše v Sečoveljskih solinah v predelu Fontanigge. Naslednje leto je bila obnovljena še ena solinska hiša s pripadajočim solnim poljem. Leta 2011 sta bili v nekdanjem skladišču soli Monfort postavljeni zbirki Tradicionalno ladjedelstvo in Razvoj vodnih športov.

 

 

Drugo video gradivo Pomorskega muzeja na YouTubu.

 

povezava na YouTube kanal Pomorskega muzeja

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.