Preskočite na vsebino

DELAVNICE

 

V Pomorskem muzeju organiziramo različne delavnice za otroke in odrasle. Delavnice zajemajo področja iz pomorstva in drugih področij, ki jih pokriva naš muzej.

Pomorski muzej – matična stavba – Palača Gabrielli:

 


Delo z materialnim virom (primerno za učence od 7. razreda do 9. razreda in srednje šole)


Na delavnici bomo ugotavljali, kakšne vire poznamo in zbiramo, kako zanje skrbimo in kako jih v muzeju interpretiramo. Spoznali bomo, kako zanimive zgodbe nam govorijo predmeti, ki jih hranimo v muzeju. Vsak udeleženec mora s seboj prinesti družinski/osebni predmet in ga analizirati kot pravi muzejski predmet.

 

 

Izdelovanje mozaika (primerno za vse; trajanje 120 minut ali manj)


Po ogledu arheološke zbirke, s poudarkom na rimskem obdobju in ostankih mozaičnih tlakov ob slovenski obali, bomo spoznali, kje vse so uporabljali mozaike, kakšne motive so izbirali in kako so jih izdelovali. Vsak udeleženec si bo izbral motiv in izdelal svoj mozaik.

 


Abeceda zastav in Morsejeva abeceda (primerno za osnovno šolo)


Spoznali bomo zastavice, ki jih namesto črk/besed pomorščaki uporabljajo na morju, ter Morsejevo abecedo. Udeleženci bodo poskušali razvozlati zapisano besedilo in z na novo naučenimi znaki zapisati kratko besedilo. Primerna kombinacija z delavnico vozlanja vozlov.

 

 

 

Vozlanje vozlov (primerno za osnovno šolo)


Naučili se bomo zavezati več mornarskih vozlov. Primerna kombinacija z delavnico abecede zastav.

 

 

 

 

Monfort:

 


Izdelovanje modela topa in batane iz papirja (primerno za učence od 4. razreda naprej)


Ogledali si bomo zbirko tradicionalnega ladjedelstva in ob ogledu posnetka o izdelovanju  replike istrskega topa, ki je potekala v muzeju, spoznali način tradicionalne graditve plovil. Udeleženci bodo izdelali model topa ali batane iz papirja.

 


Izdelovanje barčice iz papirja in barvanje (primerno za predšolske otroke in učence 1. razreda)


Ogledali si bomo zbirko tradicionalnega ladjedelstva in ob ogledu posnetkov in fotografij o izdelovanju replike istrskega topa, ki je potekala v muzeju, spoznali način tradicionalne graditve plovil. Udeleženci bodo naredili barčico iz papirja in jo po želji pobarvali.

 


Barvanje rož vetrov


Ogledali si bomo razstavo Sal Nostrum, ter prek predmetov, fotografij in pričevanj nekdanjih solinarjev izvedeli, kako so včasih pobirali sol ter kje in kako so jo shranjevali v nekdanjih skladiščih. Spoznali bomo tudi, kako so si solinarji pomagali pri napovedovanju vremena in kakšne pripomočke so za to uporabljali. Udeleženci si bodo izdelali svojo rožo vetruv.

 

 

 


Tonina hiša:

 


Izdelovanje mila


V etnološki zbirki v Sv. Petru bomo spoznali, kako so nekoč živeli na tem območju in s čim so se ukvarjali. Zvedeli bomo, da so tudi higienske navade včasih bile nekoliko drugačne kakor danes. Vsak udeleženec si bo izdelal milo iz milne osnove.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.