Preskočite na vsebino

DOSTOPNOST

 

V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran poskušamo izboljšati svoje zbirke in želimo vsebine čimbolj približati vsem obiskovalcem, tudi osebam z oviranostjo. V okviru projekta COME-IN! je bila muzejska spletna stran tudi prenovljena. Zaposleni v muzeju se udeležujejo usposabljanj za izboljšanje interakcij z osebami z oviranostjo.

 

Izjava o dostopnosti spletne strani Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« (klikni tukaj)

 

 

Projekt Come-in!


Muzej skupaj s 13 partnerji iz Poljske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Italije sodeluje v evropskem projektu COME-IN!. Cilj projekta je povečati dostopnost srednjeevropskih manjših in srednje velikih muzejev osebam z oviranostjo in vsem obiskovalcem.


Daljnosežni cilj je VKLJUČEVANJE oseb z oviranostjo, ki vpliva na celoten proces vključevanja in temelji na izhodiščih:


•  NIČ, kar se tiče oseb z oviranostjo, naj se NE ZGODI, ne da bi bile pri tem udeležene tudi osebe z oviranostjo;
•  ne diskriminaciji: osebe z oviranostjo naj se obravnavajo enako kot druge;
•  spoštovanju dostojanstva in pravic oseb z oviranostjo;
•  korektni rabi besed.

 

Projekt COME-IN! (klikni tukaj)

 

 

 

 

 

 

Interreg COME-IN

 

 


V okviru projekta je bila oblikovana oznaka projekta »COME-IN!«. Oznako bodo prejeli muzeji, ki bodo svoje dejavnosti opravljali v skladu s standardi, identificiranimi med triletnim projektom. Zamisel, da bi te standarde uvedli tudi drugi muzeji in kulturne ustanove, bi lahko spodbudila uvajanje sprememb, pri čemer bi sodelovali tudi drugi lokalni akterji. Dostopna mesta namreč prinašajo koristi vsem.

 

 

 

Kje smo?


Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran domuje v centru Pirana v Palači Gabrielli na Cankarjevem nabrežju 3, tik pred Tartinijevim trgom. Glavna avtobusna postaja je oddaljena 350 m, od koder se peš odpravite proti mestnemu jedru ali počakate brezplačen, dostopen avtobus, ki vas pripelje do Tartinijevega trga. Muzej boste opazili na ovinku (desno).


Postajališča brezplačnega avtobusa:


•  Tartinijev trg
•  Avtobusna postaja
•  Parkirišče na Fornačah (1 in 2)
•  Garažna hiša Arze (le nekajkrat dnevno)

 

GRATIS BUS • VOZNI RED (klikni tukaj)

 

 


Parkiranje


V okolici muzeja je na voljo le omejeno število plačljivih parkirnih mest, za imetnike invalidske parkirne karte je 80% popust.


PROMET (klikni tukaj)

 


Zaradi velike zasedenosti parkirnih mest in prometne gneče priporočamo parkiranje bodisi v garažni hiši Arze, ki je oddaljena 700 m, bodisi v 1 km oddaljeni garažni hiši Fornače, od koder vozi tudi brezplačen, dostopen avtobus, ki vas pripelje na Tartinijev trg.

 

 

 


O muzeju

 

 


Vhod


Vhod v muzej je tik ob cesti. Pred vhodom je malo višja stopnica, vendar je na voljo tudi premična klančina. Če jo potrebujete, se obrnite na receptorko na telefonsko številko +386 5671 0051 ali +386 5671 0040, ali pritisnite na zvonec pred vhodom v muzej (desno).

 

 


Blagajna


Ko vstopite v muzej, sta na vaši levi strani recepcija in trgovina muzeja, kjer kupite vstopnico za muzej. Za osebe z oviranostjo je ogled brezplačen, vstop pa je dovoljen tudi psom vodnikom. Recepcija je dostopna za vse obiskovalce.

 

 


Razstavni prostori


Vsi razstavni prostori v treh nadstropjih so dostopni vsem obiskovalcem z dvigalom in klančinami. Na vsakem nadstropju je taktilna orientacijska tabla. Na voljo so podnapisi in besedila v Braillovi pisavi in vodnik ter povzetki razstav v slovenskem znakovnem jeziku. O razstavah in Muzeju lahko izveste več na taktilnih ekranih, ki so prav tako nameščeni v prvem nadstropju. Vsebine na taktilnem ekranu so na voljo v petih jezikih.


V vseh razstavnih prostorih so nameščeni taktilni predmeti. Bolj podrobno so predstavljeni v razlagalnih knjižicah.

 

 


Stranišče


V pritličju je stranišče, dostopno za vse obiskovalce.

 

 


Osebe z gibalno oviranostjo


Dostop je omogočen za osebe z gibalno oviranostjo (stopniščna dvižna ploščad, dvigalo in premične klančine). Uporabniki invalidskih vozičkov se lahko po razstavnih prostorih premikajo samostojno, le v pritličju potrebujete pomoč muzejskega osebja.

 

 


Slepe osebe in osebe s slabovidnostjo


Na voljo so taktilni predmeti z razlagalnimi knjižicami v treh jezikih in Braillovi pisavi, ob predmetih so tudi povečevalne lupe, ki so na voljo tudi v recepciji. Če želite izvedeti več o vsebinah muzeja, si lahko izposodite vodnik po muzeju v Braillovi pisavi.

 

 


Gluhe osebe in osebe z naglušnostjo


Na voljo so povzetki muzejskih vsebin v slovenskem znakovnem jeziku in film o ogledu muzejskih razstav v treh jezikih in slovenskem znakovnem jeziku. Na tablicah so v petih jezikih predstavljene muzejske vsebine. V muzeju je nameščena tudi indukcijska zanka.

 

 


Osebe z motnjami v duševnem razvoju ali z učnimi težavami


Opisi posameznih predmetov so v preprostem in zgoščenem jeziku, na voljo so 3D kopije predmetov, ki omogočajo lažjo predstavo.

 

 

 


PRIPOMOČKI ZA OSEBE Z OVIRANOSTJO

 

 


Povečevalne lupe za osebe s slabovidnostjo:


V recepciji ter v vsakem razstavnem prostoru so na voljo povečevalne lupe.

 

 


Taktilni predmeti:


Osebam s slepoto so na voljo 3D-kopije predmetov, ki se jih lahko dotaknejo.

 

 


Braillova pisava:


Razstavljeni predmeti so na kratko predstavljeni tudi v Braillovi pisavi.

 

 


Taktilne orientacijske table:


V vsakem nadstropju so nameščene taktilne orientacijske table za lažjo orientacijo vseh obiskovalcev.

 

 


Indukcijska zanka:


V muzeju je nameščena indukcijska zanka.

 

 


Zvočni vodnik:


Zvočne muzejske vsebine so na voljo na tablicah v petih jezikih (SLO, ITA, ANG, NEM, RUS).

 

 


Video vsebine tudi v slovenskem znakovnem jeziku:


V prvem nadstropju so postavljeni zasloni na dotik, kjer se predvajajo povzetki muzejskih vsebin v treh jezikih ter slovenskem znakovnem jeziku.

 

 


Za vse dodatne informacije in pomoč pokličite na telefonsko številko: +386 5671 0051 ali  386 5671 0040 oziroma pišite na elektronski naslov: muzej@pommuz-pi.si

 

 

LOKACIJA

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.