Preskočite na vsebino

Meduza s koprske jadrnice »Corriere d’Egitto«

 

MEDUZA, POLENA, KI JE SREČALA PIRATE

 

Polena z mitično podobo Meduze je krasila premec jadrnice »Corriere d'Egitto«, ki je bila last, tako kot jadrnici »Istria« in »Zorniza«, znanih koprskih kapitanov, bratov Nazaria in Domenica Zetta. Njune ladje so v prvi polovici 19. stoletja povezovale Trst z Egiptom in Bližnjim vzhodom.
V prispevku iz leta 1911, objavljenem v publikaciji »Pagine Istriane«, Francesco Majer opisuje pustolovščino ladje »Corriere d'Egitto«, ki ji je poveljeval Nazario Zetto.
Leta 1928, med plovbo proti Egiptu, so ladjo nedaleč od libijske obale napadli »grški pirati«. Morda so izvedeli, da so na ladji diamanti, namenjeni osmanskemu guvernerju Egipta in Sudana Mehmetu Alyju. Pirati so oropali ladjo in posadko, vendar dobro skritega dragocenega tovora niso našli. Ladja je priplula do Aleksandrije, kjer je egiptovski kralj oropani in domala goli in bosi posadki zaradi nespoštljive podobe grozil s hudim kaznovanjem. Slavni koprski kapitan pa je nehvaležnemu kralju ponosno izročil diamante in se z ladjo in posadko vrnil v Trst.

 

Meduza s koprske jadrnice »Corriere d’Egitto«, last kapitana Nazaria Zetta, 19. stoletje

 

Inv. št.: U. k. 1

 

Neznan avtor

 

Les

 

Mere: 90 x 60 x 40 cm

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.