Preskočite na vsebino

POLENE & EX VOTO

 

Zbirka ladijskih polen in votivnih podob pomorščakov


Med dragocene pomorske starine poleg mnogih predmetov, instrumentov in umetnin z odsluženih ladij sodijo tudi ladijske polene. Polene (fr. la poulaine– ladijski kljun) so lesene skulpture, ki so nekdaj krasile premce oz. ladijske kljune vseh tipov lesenih ladij od preprostih ribiških čolnov do tovornih, bojnih in piratskih ladij. Pojav okraševanja ladijskih kljunov z različnimi figurami je značilen za tisočletna obdobja razvoja ladij in se je predvsem v severnoevropskih deželah ter Franciji in Angliji ohranil do danes, čeprav je izgubil prvotni mistični oz. religiozni pomen, velikokrat povezan tudi s praznoverjem in tradicijo, in ima predvsem estetsko funkcijo.

Mornarji in ribiči, vajeni nadčloveških naporov in drznih pomorskih potovanj, so se pred odhodom na morje v cerkvah zaobljubljali in se svojim zaščitnikom, predvsem sv. Mariji, sv. Nikolaju, sv. Blažu idr., priporočali, ob srečni vrnitvi v svoj domači kraj pa so jim v zahvalo darovali podobo.

Največja zbirka mornarskih ex votov je ohranjena v zakristiji župnijske in romarske cerkve Marijinega prikazanja v Strunjanu, nekaj izvirnikov iz te cerkve pa hrani tudi Pomorski muzej »Sergej Mašera« v Piranu, kjer so razstavljene tudi kopije strunjanskih mornarskih votivnih podob.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.