Preskočite na vsebino

SOLINARSKA KULINARIKA

V letošnjem letu so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni gastronomiji z naslovom »Gastronomska dediščina za vse«.

Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Župnijo Sečovlje, upravljalcem Krajinskega parka Sečoveljske soline in Pokrajinskim arhivom Koper že drugo leto zapored uresničuje projekt Solinarska kulinarika.

S predstavitvijo značilnih jedi želimo prispevati k spoznavanju, vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive, a tudi vse bolj ogrožene in izginjajoče solinarske dediščine.

Prvi letošnji dogodek v okviru projekta Solinarska kulinarika je bil posvečen kruhu. V krušni peči Muzeja solinarstva je ponovno zadišalo po sveže pečenem kruhu, ki sta ga pekli Ana Dessardo in Suzana Kogovšek Liturri.

Organizirali smo tudi delavnico za otroke. Iz pravega krušnega testa so oblikovali majhne hlebčke in jih, kakor so to svojčas počeli v solinah, označili s krušnimi žigi.

Več informacij o peki kruha in krušnih žigih si lahko preberete tukaj.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.