Preskočite na vsebino

Pomorska sobotna delavnica: Neptun

 

 

Zagotovo ste že slišali za rimskega boga Neptuna. Najverjetneje pa vsi ne veste, da je bil sprva bog kopenskih voda in zaščitnik pred sušo.

 

V 5. stoletju pred našim štetjem, ko so Rimljani vse več pomena dajali pomorstvu, so Neptuna izenačili z grškim bogom Pozejdonom. Tako je Neptun postal bog morja in zaščitnik mornarjev in plovbe. Poleg tega, da je bil bog morja, pa lahko v različnih virih zasledimo, da so ga častili tudi kot zavetnika konj.

Običajno je upodobljen s trizobom, orožjem, ki so ga pogosto uporabljali ribiči in mornarji v Sredozemlju. Velikokrat pa se pojavlja naslikan tudi v školjki s konjsko vprego. Večkrat ima na sebi tudi krono ali kako drugo naglavno okrasje.

 

V 1. nadstropju Pomorskega muzeja razstavljamo likovno delo, ki upodablja Neptuna. Ta je del zbirke likovnih del s pomorsko tematiko. Slika je iz 17. stoletja, njen avtor pa neznan.

 

 

Mesto Piran pa ima z Neptunom že dolgo zgodovino. Letos je namreč že 74. leto zapored potekal tako imenovani Neptunov krst. To je tradicionalen obred Srednje pomorske šole Piran. Dijaki višjih letnikov ob začetku šolskega leta krstijo dijake prvih letnikov, ki tako uradno vstopijo v novo družbo bodočih pomorščakov.

 

Krst, konec petdesetih. Iz publikacije 70 pomorskih krstov. Vir: Janez Arzensek

 

Leta 1947 si je peščica takratnih dijakov zamislila poseben obred za sprejem dijakov prvih letnikov - "novincev ali zelencev". Prvi obred je bil zelo enostaven in je nosil predvsem simbolni pomen, iz leta v leto pa so si dijaki pomorske šole izmišljali različne načine krstitve novincev. Dijaki višjih letnikov so se preoblekli v Neptuna, gusarje in pirate in novincem dajali najrazličnejša povelja. Novinci so morali kričati, teči, skakati, na ramenih nositi debelo ladijsko vrv, težko skrinjo ali nosila, na katerih je sedel Neptun, vleči so morali lesen top …  Včasih so si morali nadeti jutaste vreče, vsakokrat pa se je krst zaključil z metom novincev v morje.

 

Pomorski krst okoli leta 2000. Foto: Snježana Karinja
Neptunov krst 2019. Foto: Snježana Karinja

 

Oblačila sodelujočih dijakov pri krstu so se ravno tako spreminjala. Piratom in gusarjem so se včasih pridružili še vojaki, mornarji in menihi, v zadnjih letih pa tudi morske deklice. Neptun je bil vedno opremljen s trizobom, pogosto pa tudi s krono in ogrinjalom. Pestrost oblačil dijakov je bila odvisna od njihove domiselnosti, ustvarjalnosti in želje posameznikov po šemljenju. Ob krstu je bilo vedno videti tudi črno zastavo z mrtvaško glavo –  simbol piratov.

 

Krst, druga polovica petdesetih. Iz publikacije 70 pomorskih krstov. Vir: Lovro Kveder
Neptunov krst 2020. Foto: Franco Juri

 

Neptunov krst je danes ena izmed slikovitejši prireditev, ki v septembru privabi v Piran številne radovedneže.

 

Glede na to, da se približujemo pustnem času, te v tokratni delavnici vabimo, da si izdelaš masko in se našemiš v Neptuna. Skupaj bomo izdelali trizob in krono.

 

 

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.