Preskočite na vsebino

Pomorska sobotna delavnica - Modra ustvarjalnica: Novoletni okraski

Vsebine, ki jih predstavljamo v Pomorskem muzeju, so medsebojno prepletene in tesno povezane z morjem.

Med sprehodom skozi muzejske zbirke pomorske arheologije, ribištva, solinarstva ter zgodovinske, etnološke in umetnostnozgodovinske zbirke lahko odkrijete veliko zanimivosti o pomorski zgodovini in pomorščakih vse od prazgodovine do današnjega časa.

Premalo se zavedamo, da ima uravnovešenost morja in morskih ekosistemov ključno vlogo pri ohranjanju življenja na Zemlji. Zato je pomembno, da za naše morje začnemo skrbeti malo bolje, kot smo doslej.

 

Morje je iz dneva v dan bolj onesnaženo. Celo v Marianskem jarku, na najgloblji točki našega planeta skoraj 11.000 metrov pod gladino, so že našli majhne plastične delce.

 

 

 

 

Največji delež morskih odpadkov gre na račun odpadkov iz plastike.

Glavni vir odpadkov v morju, kar 70 %, je treba pripisati dejavnostim na kopnem, kot so kanalizacijski izpusti ter drugi iztoki v morje, odlagališča odpadkov v bližini morske obale, nepravilno ravnanje z odpadki v mestih itd.

Precejšen delež odpadkov je tudi posledica turizma in rekreativnih dejavnosti, kot na primer odpadki, ki jih na plažah puščajo ljudje in zaradi valovanja in plimovanja končajo v morju.

(Vir: Morski odpadki, http://www.izvrs.si/wp-content/uploads/2020/06/Morski_odpadki_brosura_interaktivno_A4.pdf)

 

 

Priljubljeni prihajajoči prazniki prinašajo, poleg veliko dobrega, tudi veliko količino odpadkov.

 

V Veliki Britaniji so izračunali, da v tem času odvržejo več kot 365.000 kilometrov darilnega papirja, s čimer bi lahko kar devetkrat obkrožili našo zemeljsko oblo. (https://www.infographicbee.com/the-cost-of-christmas-waste/)

 

 

 

Za zmanjšanje količine odpadkov lahko marsikaj naredimo sami.

 

Včasih so drevesca v predbožičnem, adventnem času krasili z orehi in lešniki, doma pečenimi piškoti in drugimi za okolje manj škodljivimi okrasi.

 

Danes bomo  izdelali okraske za božično drevesce iz naravnih materialov, ki jih najdemo na morski obali.

 

 

Ali veste, da so že v prazgodovini ljudje zbirali naravne materiale ob morju in jih uporabljali za okraševanje?  

Naravno preluknjane školjke, polže, kamne, kosti, živalske zobe, les ali druge materiale, ki jih je lahko človek našel v naravi, so uporabljali za okraševanje lastnega telesa oziroma nakit. Zelo priljubljeni so bili predmeti iz školjk Spondylus – morskega konjskega kopita, iz katerih so posebej v poznem neolitiku izdelovali zapestnice, obeske in druge okrasne predmete. Kot kažejo različne najdbe, so bile istrske obale glavna središča zbiranja teh školjk.

 

 

Izdelaj okraske. Poglej spodnji video.

Prijetno ustvarjanje!

 

 

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.