Preskočite na vsebino

Pietro Coppo

 

Minilo je že skoraj 500 let odkar je Pietro Coppo v Izoli napisal dela, s katerimi je dosegel svetovno slavo.

Pietro Coppo se je rodil v Benetkah konec leta 1469 ali v prvi polovici leta 1470. V Benetkah je študiral pri uglednem profesorju Marcantoniu Sabellicu, ki je preučeval zemljepis in druge znanosti. Coppo je po študiju začel potovati. Odpravil se je na različne konce Italije, preplul je Mediteransko morje in na Kreti obiskal svojega strica, pri katerem je potem  ostal naslednjih šest  let.

 

 

Po vrnitvi v Benetke je delal kot pisar podestata (župana). To delo ga je med drugim pripeljalo tudi v Izolo, mesto, ki si ga je izbral za svoj novi stalni dom. Tu je spoznal Collotto di Ugo, ki je izhajala iz premožne in pomembne izolske družine. Leta 1499 sta se poročila in si ustvarila družino.

 

 

Coppo je v Izoli opravljal veliko različnih del; ob pisarskem delu je opravljal tudi delo sodnika in sodeloval celo pri vodenju del poglabljanja izolskega pristanišča in graditve pomola.

 

 

Zaslovel je predvsem z deli s področja kartografije. Napisal je štiri obsežna in za tisti čas zelo napredna dela:

 

-          De toto orbe (1518-1520)

-          De summa totius orbis (1524-1526)

-          Portolano (1528) in

-          Del Sito de Listria (1529, 1540)

 

 

 

V Pomorskem muzeju v Piranu hranimo izredno dragocena rokopisa dveh del: De summa totius orbis in Portolano. Obe deli sta vezani v en knjižni blok, katerima je privezanih 15 barvanih kart. Temu delu pravimo Piranski kodeks.

 

 

 

De summa totius orbis je napisan v latinščini in obsega pregled vsega takrat njemu poznanega sveta. Portolano je napisan v italijanščini, obsega pa opis obmorskih krajev in otokov Sredozemskega morja in tistih zunaj Gibraltarske ožine, z navedbo razdalj med kraji in lokalnih vetrov in drugimi podatki. Namenil ga je predvsem v pomoč pomorščakom.

 

 

Med kartami je posebej pomembna Karta Istre, saj je najstarejša ohranjena pokrajinska karta tega polotoka ter najstarejši podrobnejši prikaz nekega predela slovenskega ozemlja. Nastala je leta 1525.

 

 

 

Coppovih 15 barvanih, lesoreznih kart, zbranih v Piranskem kodeksu, predstavlja celoten takrat njemu znani svet in je eden izmed prvih poskusov izdaje tiskanega atlasa. Originali Coppovih del, ki jih hranimo v Pomorskem muzeju v Piranu, so ravno zaradi neprecenljive vrednosti in starosti hranjeni v posebnih razmerah in so na vpogled le ob izjemnih priložnostih.

 

 

Oglej si karto Istre. Opazil/a boš, da se nekoliko razlikuje od današnjih zemljevidov. Na črnobeli karti poskusi najti in označiti mesta Piran, Izolo, Koper, Trst (Trieste), Poreč (Parenzo), Vodnjan (Dignano) in Pulj (Pola). 

 

 

S klikom na povezavo pa se lahko preizkusiš v sestavljanju zemljevida.

https://im-a-puzzle.com/pietro_coppo_karta_istre_5wcODrOq.puzzle

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.