Preskočite na vsebino

SLOVENSKI POMORŠČAKI 1918–1945

 

Po koncu 1. svetovne vojne so fantje iz slovenskega etničnega prostora služili v jugoslovanski in italijanski vojni in trgovski mornarici. Največ jih je bilo v vojni mornarici Kraljevine SHS oziroma Kraljevine Jugoslavije, kamor so prvi prestopili iz avstro-ogrske vojne mornarice. Posebno med častniki vojne mornarice je bil delež Slovencev nadpovprečno visok. Največ jih je bilo med podmorničarji in pomorskimi letalci. V trgovski mornarici je bilo Slovencev razmeroma malo, a so večinoma služili kot častniki na ladjah dolge plovbe.

Razstava skuša obiskovalcu približati način življenja in kulturo pomorščakov ter njihove življenjske zgodbe v času 2. svetovne vojne, ko so se hote ali nehote bojevali v domovini in tujini na različnih kontinentih in na obeh straneh vojskujočih se sil. Številni so velik del vojne preživeli v taboriščih, slednjič pa se je večina odločila za boj proti okupatorjem in sodelovala v Narodno osvobodilni vojski Jugoslavije, zlasti v mornarici, ki je svoje enote organizirala tudi na slovenskem ozemlju.


Na razstavi so prikazani predmeti, ki so jih pomorščaki uporabljali, izdelovali ali pa so bili z njimi tesno povezani. Velik delež razstavljenih predmetov sestavljajo uniforme, ki govorijo o življenjski poti posameznikov in njihovi vlogi v mornarici. Med njimi je tudi uniforma narodnega heroja, poročnika bojne ladje 2. reda Sergeja Mašera, ki je skupaj z Milanom Spasičem aprila 1941 preprečil predajo jugoslovanskega rušilca Zagreb italijanskim okupatorjem in za to žrtvoval svoje življenje. Po njem se imenuje tudi muzej.

 

 

Zgibanka razstave: Slovenski pomorščaki 1918-1945 (klikni tukaj)

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.