Preskočite na vsebino

Sal nostrum: iz solin v skladišča soli

Razstava je nastala v sklopu projekta YouInHerit, ki je bil namenjen predvsem vključevanju mladih v vrednotenje, popularizacijo in oživljanju kulturne dediščine in starih obrti. Razstavo je pod mentorstvom dr. Flavia Bonina postavilo 14 mladih, z različnih področij.

Postavljena je v dveh delih: prvi del zajema dva večja panoja, z opisom in zanimivim fotografskim materialom o solinah in prevozih soli v skladišča soli, ki sta postavljena na pročelje nekdanjega skladišča Monfort, drugi del pa je postavljen v na novo obnovljenih prostorih avtentičnega skladišča soli Monfort, ki zajema panoje, različne dokumente, fotografije in bogate video vsebine. Predstavljenih je več pričevanj nekdanjih solinarjev in oseb, ki so delale v skladiščih soli, 3D-prikaz in kratek animirani film o razvoju skladišč soli ter več različnih multimedijskih vsebin.


Razstava je posvečena skladiščenju in prevozu soli iz solin, ki sodita v končni proces pridelave soli. Gre za obsežen nabor opravil, ki se prične s prevozom soli z obdelovalnih površin ali skladiščnega dela hiše in se nadaljuje s prevozom v lokalna ali centralna skladišča, konča pa s prodajo na končnih trgih. Za shranjevanje so bili uporabljeni različni prostori v solinah ter lokalna in centralna skladišča, poleg tega pa so po potrebi uporabljali tudi zasebna skladišča in pritličja meščanskih hiš. Danes je en del skladišča Grando (Fizine) še vedno namenjen shranjevanju pakirane soli, skladišče Monfort pa je namenjeno predvsem kulturnim vsebinam.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.