Preskočite na vsebino

YouInHerit

Vključevanje mladih v inovativno vrednotenje in oživljanje tradicionalnih obrti kot kulturne dediščine, z namenom povečanja privlačnosti konkurenčnosti urbanih območij v dinamični dobi.


Trajanje projekta: 1. 6. 2016 – 31. 5. 2019

Projekt iz programa Interreg Central Europe je bil namenjen vključevanju mladih v vrednotenje, popularizacijo in oživljanje kulturne dediščine starih obrti z namenom, da se povečajo priložnosti zaposlovanja mladih z razvojem kulturnega turizma. Projekt je združil različne regije Slovenije, Italije, Madžarske, Poljske in Hrvaške, za katere je značilna bogata kulturna dediščina starih, še živih obrti, ki jih je treba ohranjati, saj so velik gospodarski potencial. Ena izmed skupnih izzivov sodelujočih držav je izboljšanje (pre)majhne vključenosti mladih v tradicionalnih obrteh, uporabo in upravljanje kulturne dediščine in posledično zagotoviti njene trajnostne rabe. Poglavitne aktivnosti zaključenega projekta so bile: priprava študije o vrednotenju kulturne dediščine v vključenih regijah, usposabljanje partnerjev in zainteresiranih strani za vrednotenje kulturne dediščine in za boljše vključevanje mladih ter izvedba pilotnih projektov v posameznih območjih. V okviru slednjih so partnerji testirali eno izmed orodij, ki so bila nato podrobneje razvita v okviru projekta: krepitev kompetenc lokalnih upravljalcev in drugih deležnikov, vrednotenje kulturne dediščine ter aktivacija mladih za pridobivanje novih znanj in veščin za ohranjanje in nadaljevanje starih obrti.

 


Povezava do projektne spletne strani: YouInHerit

 


Kaj smo naredili?


V sklopu projekta smo v Pomorskem muzeju pripravili novo stalno zbirko Sal Nostrum: iz solin v skladišča soli. Razstavo je pripravilo 14 mladih, ki izhajajo z različnih področij: zgodovina, etnologija, oblikovanje, umetniško ustvarjanje, montaža, arhitektura, geografija itd. Pod mentorstvom dr. Flavia Bonina so mladi oblikovali inovativno, multimedijsko razstavo o skladiščenju soli in prevozu soli iz solin. Na ogled je več kratkih dokumentarnih filmov, ki prikazujejo, kako je potekal prevoz skupaj s skladiščenjem soli, 3D-posnetki razvoja skladišč in kratek animiran film, ki so ga naredili osnovnošolci. Razstava je postavljena v novem Info-Centru v nekdanjem skladišču soli Monfort, pred katerim smo postavili tudi informativne panoje, na katerih lahko vsi mimoidoči dobijo informacije o samih skladiščih. Poleg tega smo organizirali tudi več delavnic na temo soli in solinarstva. V sodelovanju s srednjo gostinsko šolo Izola smo pripravili več prikazov tradicionalnega vlaganja slanih sardonov, z italijansko osnovno šolo smo izdelovali solinarsko orodje in z drugimi šolami imeli več delavnic izdelovanja solinarske rože vetrov.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.