Preskočite na vsebino

Solinarska kulinarika 2025 - zaključek projekta

Vljudno vabljeni v sredo, 8. oktobra 2025 ob 17.00, v Infocenter Pomorskega muzeja v Monfortu, nekdanjem skladišču soli v Portorožu, Obala 8, na zaključni dogodek letošnje izvedbe kulinarično dediščinskega projekta »Solinarska kulinarika«. 

 

Dogodek potek v okviru 35. Dnevov evropske kulturne dediščine in 13. Tedna kulturne dediščine. Letošnja tema Zidovi naše preteklosti, temelj naše prihodnosti, je odlična iztočnica za raziskovanje, spoznavanje in razumevanje dediščine, kot del našega življenja, naše identitete ter nas hkrati nagovarja, naj ustvarjamo nove poglede, pristope in dojemanje.

 

Program: 

17.00

Prihod obiskovalcev in ogled razstav Sal nostrum, Tradicionalno ladjedelstvo in Razvoj vodnih športov ter gostujoče razstave Maribor – Zgodba o ladji.

Uvodni pozdravi in predstavitev projekta »Solinarska kulinarika«.

 

17.30

dr. Flavio Bonin, muzejski svetnik, Pomorski muzej – Museo del mare »Sergej Mašera« Piran – Pirano

Razvoj skladišč soli od časov Beneške republike do Avstro-Ogrske

 

18.00

MuzeFuze iz Združenja Muzofil muzicirajo istrske viže od tu pa tam

 

18.30

doc. dr. Daša Ličen, ZRC SAZU Inštitut za slovensko narodopisje

Etnološki vpogledi v istrsko kulinariko

 

Zaključek s pogostitvijo in druženjem.

 

Projekt se izvaja v skupni organizaciji in sodelovanju:
Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravljalec Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetje Soline d.o.o., etnografska skupine Solinarska družina, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Združenje Muzofil in drugimi.

 

 

Dobrodošli!

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.