Solinarska kulinarika
V solinah bo ponovno zadišalo v okviru četrte izvedbe kulinarično dediščinskega projekta Solinarska kulinarika.
Izvedba projekta poteka v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki letos namenjajo pozornost redkim in dragocenim znanjem, spretnostim ter poklicem. Solinarski način dela in življenja predstavlja pomemben kulturni, sonaravni in zgodovinski pomen, ki ga je potrebno nujno celostno ohraniti tudi za bodoče generacije.
V skupnem sodelovanju Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetja Soline d.o.o., Župnije Sečovlje, Kulturno umetniškega društva Škver in Društva mladih italijanske narodne skupnosti bomo pripravili več dogodkov, kjer predstavljamo solinarsko dediščino in pripravljamo jedi, ki so bile del solinarskega vsakdana.
Sreda, 28. junij 2023
Muzej solinarstva, Fontanigge, Krajinski park Sečoveljske soline
Dogodek bo potekal po sledečem programu:
18.00 Odhod vlaka od vhoda v Fontanigge v Krajinskem parku Sečoveljske soline do Muzeja solinarstva
18.15 Voden ogled po zbirki Muzeja solinarstva in ustvarjalna delavnica za otroke
19.00 Odprtje občasne fotografske razstave Okusi soli: Razstava fotografij družine Vuk
19.30 Sarah Vuk Brajko iz restavracije La bottega dei sapori, bo prikazala in pripravila jed sipe z bledežem in koromačem
21.00 Odhod vlaka iz Muzeja solinarstva do vhoda v Fontanigge v Krajinskem parku Sečoveljske soline
Vse obiskovalce vabimo, da v namen zmanjševanja uporabe embalaže za enkratno uporabo, s seboj prinesete lasten pribor in kozarec.