Preskočite na vsebino

Neskončno potovanje Alme M. Karlin

V okviru medmuzejske razstave Ženske zgodbe. Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete, vas vabimo na zanimivo predavanje Barbare Trnovec, muzejske svetovalke, antropologinje iz Pokrajinskega muzeja Celje »Neskončno potovanje Alme M. Karlin«. Predavanje bo v Pomorskem muzeju Piran, v četrtek, 20. 10. 2022 ob 11.00.

 

Med svojim potovanjem okoli sveta je Alma M. Karlin (1889-1950), pisateljica, novinarka, ljubiteljska raziskovalka in svetovna popotnica obiskala tudi številne kraje vzdolž obal Rumenega in Vzhodnokitajskega morja. Novembra 1923 se je ustavila v mestu Fuzhou. Mesto, katerega ime pomeni srečna pokrajina, po njenih besedah leži na težko dostopnem rtu ob široki reki Min, po kateri je plula. »Pot so nam križala rjava jadra nenavadno široke oblike, stokrat zakrpana in zvezana na zelo mikaven način. Približevale so se mnogojadrne široke džunke – velike kitajske jadrnice – in spredaj na premcu smo videli naslikane oči. Nobena ladja ne zapluje na odprto morje brez oči in ponavadi upodablja pošast – zmaja, duha, kačo, škorpijona ali morsko deklico. Spredaj ima srh vzbujajočo glavo, zdaj bodičast rep in kot taka vzbuja potrebno spoštovanje pri silah morja in vetrovih.« 
Alma M. Karlin je potovala sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala s sprotnim delom, kar jo umešča med največje popotnike vseh časov. Večino poti je opravila po morju. 

 

Fotografija: 
Alma M. Karlin sodi medi med največje popotnike vseh časov. (Foto: Pokrajinski muzej Celje) 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.