Solinarska kulinarika
V letošnjem letu so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni trajnostni dediščini z naslovom Vztrajnostna dediščina. Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, upravljalec Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetje Soline d.o.o. in Župnija Sečovlje so pripravili tretjo izvedbo projekta Solinarska kulinarika, ki poleg preučevanja in predstavitve vključuje tudi pripravo tradicionalnih solinarskih jedi.
18. maj ob 16.00: Muzej solinarstva, Fontanigge - Krajinski park Sečoveljske soline
Letošnja srečanja bomo začeli nekoliko drugače. Od vhoda v Fontaniggah se bomo odpravili peš na voden ogled Muzeja solinarstva. Po poti bomo opazovali in spoznavali užitne rastline, ki so jih včasih solinarji uporabljali pri vsakodnevni prehrani.
15. junij ob 18.00: Muzej solinarstva, Fontanigge - Krajinski park Sečoveljske soline
Drugo srečanje bomo posvetili peki kruha. Pripravili bomo vzhajano testo in ga pekli v krušni peči solinarske hiše.
20. julij ob 18.00: Muzej solinarstva, Fontanigge - Krajinski park Sečoveljske soline
Na tretjem srečanju bomo kuhali polento z ribami, jed, ki so jo solinarji pogosto pripravljali.
28. avgust ob 10.00: Seča, dvorišče ob cerkvi sv. Jerneja
Priprava tradicionalnih prazničnih sladic, ki so jih pripravljali ob prazniku sv. Jerneja.
5. oktober ob 18.00: Monfort, nekdanje skladišče soli
Na zaključnem dogodku v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine bomo predstavili projekt Solinarska kulinarika in recepte, ki so povezani z delom in življenjem v solinah.
Na vseh srečanjih bodo potekala zanimiva predavanja in ustvarjalne delavnice.