Preskočite na vsebino

Čez morje na nepoznani Daljni vzhod

  


17.00 Noriaki Sangawa: Izdelovanje papirja iz kartonske embalaže (kamisuki)

Iz tetrapakov za mleko bomo pridobili celulozna vlakna, ki jih bomo zmešali z vodo in lepilom, zbirali s posebnimi siti in oblikovali v kartončke, v katere lahko vdelamo suhe rože, pisane trakove in druge okraske. Delavnica je primerna za otroke od 8. leta dalje.

Anja Hedl (Dōten taiko): Delavnica japonskih bobnov
Taiko v japonskem jeziku pomeni »boben« v splošnem pomenu besede, zunaj Japonske pa s tem izrazom označujemo izrecno tradicionalne japonske bobne. V drugi polovici 20. stoletja se je pričel razvijati način igranja bobnov taiko v skupini. Člani zasedb bobnov taiko z uporabo različnih bobnov taiko in ob spremljavi nekaterih drugih tradicionalnih glasbil uprizarjajo živahne in energične predstave. Delavnica bo sestavljena iz predavanja in praktičnega dela. V predavanju predstavimo zgodovinski razvoj bobnov in njihovo mesto v japonski kulturi. V praktičnem delu delavnice lahko udeleženci tudi sami poskusijo zaigrati nekaj ritmov na bobne in druga tradicionalna glasbila.

18.00 Noriaki Sangawa: Trenutek, zajet v toku časa – performans kaligrafije
Kaligrafija velikega formata zahteva popolno zbranost in nadzor nad celim telesom. V času, ko lahko na primer pri tipkanju v urejevalniku po želji popravljamo in preoblikujemo izraze, nas pisanje s čopičem postavi pred nepovratnost časa in naših dejanj. Ko se čopič dotakne bele površine, se pismenka, ki je do takrat obstajala samo v kaligrafovi misli, preseli iz abstraktne v fizično obliko, ki je ne moremo spremeniti in je nepovratna, tako kot čas potuje samo v eno smer.

18. 15 Noriaki Sangawa: Japonska pisava – delavnica kaligrafije
Delavnica bo sestavljena iz dveh delov: pri eni mizi bodo študenti kaligrafije udeležencem zapisali poljubno besedo ali ime z japonskimi znaki; pri drugi mizi bodo lahko udeleženci sami preizkusili pisanje japonskih znakov s čopičem in črnim tušem pod vodstvom izvajalca Noriakija Sangawa.

V primeru slabega vremena bodo delavnice v Pomorskem muzeju Piran. 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.