Preskočite na vsebino

Zastava sv. Jurija

Med ene izmed najpomembnejših dosežkov Pomorskega muzeja sodijo različna muzejska dela, katerega rezultat sta bili leta 1993 najprej razstava in publikacija Piransko pristanišče od starega mandrača do današnje podobe / Il porto di Pirano dall'antico mandracchio all'aspetto odierno, kasneje pa še konserviranje zastave z motivom sv. Jurija. 


Zastava je bila prvič na ogled prav na omenjeni razstavi. Ob tem je bilo ugotovljeno, da je zastava sicer potrebna konserviranja, a ker poškodbe vendarle niso bile tako hude, lahko konservatorska dela počakajo do konca razstave. Je pa bilo vseskozi treba zelo pazljivo ravnati s predmetom. Konserviranje so potem opravili v letih 1998–1999 v specializirani restavratorski delavnici Pokrajinskega muzeja v Ptuju pod strokovnim vodstvom Eve Ilec.

Tudi po konserviranju je bilo z zastavo treba skrbno ravnati, zato je zastava po navodilih konservatorskih strokovnjakinj razstavljena pod steklom. Vsi robovi so brez zaprtega okvirja, kar omogoča kroženje zraka. 

 

Natančne datacije o nastanku in podatkov o izdelavi nam sicer ni uspelo dobiti, vsekakor pa zastava izvira iz Pirana. Na podlagi laboratorijskih preiskav vseh materialov ter surovinske preiskave svetlega traku na liku sv. Jurija je bilo v konservatorskem postopku ugotovljeno, da zastava sodi v prvo četrtino 20. stoletja. Je pravokotne oblike, tkanina je iz volne, sredina pa iz bombaža. Na srednjem delu je krpanka z našitim motivom sv. Jurija.  

 

Viri in Literatura: 

 


Ilec Eva: Konserviranje zastave s Sv. Jurijem iz Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran. Argo, 44/1, 2001, 110 – 114. 
Terčon Nadja et. al.: Razstava Piransko pristanišče od starega mandrača do današnje podobe/ Il porto di Pirano dall'antico mandracchio all'aspetto odierno, Piran, 1993.

 

Nadja Terčon

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.