Preskočite na vsebino

Večen Piran

Snježana Karinja

 

V luči arheoloških najdb

 

Publikacija »Večen Piran - v luči arheoloških najdb » dopolnjuje razstavo z istim naslovom. V knjigi so zajeta tako posamična arheološka najdišča v Piranu, torej nepremična arheološka dediščina, kot drobne najdbe od prazgodovine do novejšega obdobja. Za vodilno nit je bila izbrana fibula v obliki pava iz 6. stoletja, najdena leta 1991 v cerkvi sv. Jurija, saj je pav simbol nesmrtnosti in večnosti.

 

Avtorica Snježana Karinja je upoštevala starejšo in novejšo literaturo in tudi poročila o arheoloških izkopavanjih iz arhiva Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran, ki je vodil tudi večino arheoloških izkopavanj v Piranu. Nekaj arheoloških izkopavanj je opravil tudi Inštitut za dediščino Sredozemlja, UP ZRS. Na zemljevidu Pirana so predstavljene lokacije in časovna umestitev najdišč. Ob najdiščih so navedene tudi evidenčne številke (EŠD), pod katerimi se vodijo v Registru nepremične kulturne dediščine. Arheološke najdbe so predstavljene glede na obdobje in najdišče, iz katerih izvirajo, namen, uporabo in material, iz katerega so izdelane, nekatere so prikazane v skupinah, druge najdbe in najdišča pa so glede na njihov pomen predstavljena posebej. Čeprav je v knjigi mnogo le delno ohranjenih predmetov, so slednji nekoč bili deli celote in so na ta način obravnavani. Nekateri predmeti so bolj poudarjeni, npr. prazgodovinskimi predmeti, ki so bili najdeni na Židovskem kareju oziroma prostoru Starega trga, rimske amfore z morskega dna, slonokoščena skrinjica, pasna spona, posamezni kamniti spomeniki … Za čim bolj celostno predstavo Večnega Pirana je v publikaciji predstavljen preplet arheoloških najdišč in arheoloških najdb, ki pričajo o kontinuiteti življenja v Piranu od prazgodovine naprej in ustvarjajo zaokroženo celoto.

 

V knjigi je tudi prispevek Mojce Marjane Kovač o graditvi in razvoju kompleksa cerkve sv. Jurija v Piranu z navedenimi ohranjenimi kamnitimi elementi predromanske sakralne opreme cerkve in krstilnice, okrašene s tedaj značilno pleteninasto ornamentiko.
Med arheološkimi izkopavanji v Piranu odkriti ostanki gradbenih dejavnosti in premične najdbe iz vseh možnih obdobij gotovo spreminjajo poglede in spoznanja o naši bližnji in daljni preteklosti. Vsi zbrani podatki so zdaj del celote in s tem del sedanjosti, ki pa bo zgodovina že jutri, v namišljenem času večnega Pirana.

 

Izdal in založil: Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano, 2013 (knjiga je v slovenščini in italijanščini, povzetek v angleškem jeziku)

 

Cena: 12,00 €

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.