Preskočite na vsebino

Giuseppe Tartini

Duška Žitko

 

Ob 120 letnici odkritja spomenika Antonia Dal Zotta Giuseppeju Tartiniju na osrednjem piranskem trgu je izšla publikacija avtorice Duške Žitko. Dopolnjena, najširšemu krogu bralcev namenjena knjiga o edinem svetovno znanem in v resnici najslavnejšem Pirančanu Giuseppeju Tartiniju. 

 

Premišljeno izbrana zapisa violinistov Davida Ojstraha in Črtomirja Šiškoviča izražata mnenje in občudovanje do njunega vzornika, slavnega virtuoza, medtem ko tenkočutna misel slovenskega pesnika Cirila Zlobca, izrečena v Piranu leta 1992, ko smo se poklonili Tartiniju ob njegovi 300-letnici njegovega rojstva, poetično zaokroža bistvo Tartinijevega poslanstva, nas nagovarja in obvezuje vso civilizirano družbo.

 

Uvodoma nanizane strokovne raziskave o Tartinijevem življenju in delovanju nepretrgoma potekajo že stoletja, a s še posebej velikim zagonom in motivacijo v zadnjih desetletjih. Tudi predmetna, v strokovnih ustanovah po vsem svetu hranjena Tartinijeva dediščina je vse bolj urejena, katalogizirana, obdelana in dostopna tudi v digitalnih medijih.

 

Vabljeni na »sprehod« po Tartinijevi pestri in zanimivi življenjski poti, po bogatih zgodovinskih krajih njegovega delovanja, med nekatere njegove pomembne sodelavce, prijatelje, rivale in učence.

 

Izdal in založil: Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano, 2017. Besedila so v 3 jezikih s tremi ločenimi izdajami (slovenska, italijanska in angleška).

 

Cena: 17,00 €

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.