Preskočite na vsebino

Čez morje na nepoznani daljni vzhod


Potovanja pomorščakov avstrijske in avstro-ogrske vojne mornarice v Vzhodno Azijo

 

Bogdana Marinac

 

Namen knjige »Čez morje na nepoznani Daljni vzhod. Potovanja pomorščakov avstrijske in avstro-ogrske vojne mornarice v Vzhodno Azijo« Bogdane Marinac, ki je izšla ob istoimenski razstavi, je predstaviti potovanja pomorščakov iz slovenskega etničnega prostora v Vzhodno  Azijo v obdobju Habsburške monarhije ter odnos pomorščakov do drugih kultur, kar je bilo povezano s takratnimi družbeno-političnimi razmerami, zlasti kapitalizmom in imperializmom. Knjiga po eni strani razkriva doživetja pomorščakov na potovanjih in njihove stike s Kitajsko, Japonsko in Korejo, po drugi strani pa s pomočjo izsekov iz njihovih dnevnikov, pisem in spominov ter razglednic, fotografij in predmetov, ki so jih prinesli s potovanj, razkriva podobo Kitajske, Japonske in Koreje v tistem času skozi njihovo perspektivo, torej sliko dežel, kakršno so širili med domačo javnostjo. Pomorščaki so bili v obravnavanem obdobju ena redkih poklicnih skupin, ki so imeli možnost potovati in spoznavati neevropske kraje, zato so bile njihove pripovedi o teh krajih, ki so jih pogosto objavljali tudi v periodiki tistega časa, pomembne za oblikovanje in spreminjanje podobe o tujih deželah med domačo javnostjo. 


V knjigi je predstavljenih nad 30 pomorščakov iz slovenskega etničnega prostora in 19 potovanj vojaških ladij od 2. polovice 19. stoletja do konca 1. svetovne vojne. Potovanja so imela večinoma izobraževalne, znanstvene, diplomatske in ekonomske namene. Nekaj odprav je iskalo primerna področja za izkoriščanje rudnin in premogovne postaje, posadke nekaterih ladij pa so z imperialističnimi silami sodelovale tudi v vojaških spopadih, zlasti pri zatrtju boksarske vstaje in v nemško-japonski vojni na Kitajskem, kar je vplivalo na pogled pomorščakov na tuje dežele in njihove prebivalce.

 

 

Izdal in založil: Pomorski muze j- Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano, 2017 (knjiga je v slovenščini, povzetek v italijanskem in angleškem jeziku)

 

Cena: 19,00 €

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.