Preskočite na vsebino

Pot domov, Vračanja pomorščakov

Bogdana Marinac

Izdal: Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano, Piran, 2015

Publikacija Pot domov, Vračanja pomorščakov je katalog razstave o osebnih zgodbah pomorščakov, ki so se med vojnami zaradi različnih vzrokov hote ali nehote znašli v tujini, daleč o doma, ter njihovem vračanju domov.  Govori o vplivu zgodovinskega dogajanja na življenje posameznikov. Čeprav so bili odhodi in vračanja za pomorščake povsem običajni, so vojne zaznamovale njihove usode in jim potem onemogočile običajne vrnitve. V tujini so se bojevali ali se znašli v ujetništvu. Med njihovim dolgotrajnem vračanjem pa so se razmere spremenile tudi doma, kjer za nekatere ni bilo več prostora.


V katalogu so predstavljena vračanje šestih pomorščakov vojne in trgovske mornarice po prvi in drugi svetovni vojni ter po razpadu Jugoslavije. Izbrani so bili pomorščaki s popolnoma različnimi zgodbami, ki so se vračali z različnih kontinentov. Podčastnik Anton Lipovž je predstavnik skupine slovenskih pomorščakov avstro-ogrske vojne mornarice, ki so prvo svetovno vojno preživljali v taboriščih na Japonskem. Podčastnika jugoslovanske kraljeve mornarice Cirila Somraka so med vračanjem iz Boke Kotorske domov po kapitulaciji Jugoslavije aprila 1941 zajeli nemški okupatorji in ga odpeljali v nemško ujetništvo. Antona Jasniča so kot italijanskega vojaka med 2. svetovno vojno v Alžiriji zajele britanske enote. V istem času je Marcel Blažina iz italijanske vojne mornarice pobegnil  s prekomorsko brigado NOVJ. Častnik trgovske mornarice Branimir Velkaverh je 2. svetovno vojno preživljal v Britanski Gvajani, ZDA in Veliki Britaniji. Tragična pa je tudi zgodba kontraadmirala jugoslovanske vojne mornarice Marjana Pogačnika, ki je bil v času osamosvojitve Slovenije poveljnik  5. vojaškega pomorskega sektorja v Pulju.  


Pomorski muzej Piran je razstavo pripravil  v sklopu večinstitucionalnega projekta Pot domov, katerega pobudnik  je bil Muzej novejše zgodovine Slovenije.  

 

Fizični opis: 32. str., : ilustr. ; 21 cm

Katalog je v slovenščini, povzetek v italijanščini.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.