Preskočite na vsebino

Otroštvo v solinah - Solinarska kulinarika 2024

V sredo, 24. 7. 2024, se je v Muzeju solinarstva v Fontaniggah v Krajinskem parku Sečoveljske soline, odvil tretji letošnji dogodek projekta Solinarska kulinarika.


V letu 2024, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni dediščini kulturnih poti, mreženju in povezav, poteka že peta izvedba projekta Solinarska kulinarika. Projekt je poleg spoznavanja kulturne krajine solin, solinarskih veščin in življenja osredinjen na preučevanju, predstavitvi in pripravi jedi povezanih s kulturo bivanja in dela v solinah.

 

Dogodek se je pričel z uvodnimi pozdravi organizatorjev Ajde Purger iz Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Andrea Bartole iz Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran in Matjaža Kljuna iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Piran.

 

Sledili so ogledi muzejske zbirke, ustvarjalni kotiček ter prikaz tradicionalnih otroških in družabnih iger, ki jih je za vse generacije pripravila etnografska skupina “La Famea dei salineri”. Ob tokratnem dogodku so pri otrocih zanimanje najbolj poželi frača in čolnički izdelani iz kanelinih listov, odrasle pa je najbolj pritegnila igra vodenja obroča s palico.

 

V nadaljevanju so obiskovalci lahko prisluhnili izredno zanimivemu pogovoru z Normo Zudich, Anito Dessardo, Brunom Boninom ter Fulvio Zudich. Pogovor o njihovih spominih na preživljanje otroštva v solinah je vodil Matjaž Kljun iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Sogovorniki iz različnih generacij so predstavili svoje obveznosti in načine preživljanja prostega časa ob ribolovu, igri in plavanju v kanalih.

 

Gospa Anita Dessardo je prikazala pripravo tradicionalne praznične sladice »kroštoli«, ki so jo obiskovalci tudi navdušeno okušali. Tako se je večer zaključil z druženjem ob hrani in pijači v slikoviti kulisi Sečoveljskih solin.

 

Naslednje srečanje s Solinarsko kulinariko bo 25.8.2024 na Seči, na dvorišču ob cerkvi sv. Jerneja – vljudno vabljeni!

 

 

Solinarska kulinarika 2024 nastaja v skupni organizaciji in sodelovanju:
Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravljalcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o., etnografske skupine Solinarska družina, Župnijo Sečovlje, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Združenjem Muzofil, Slovenskim konservatorskim društvom in drugimi …
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.