Preskočite na vsebino

83.obletnica smrti Sergeja Mašere in Milana Spasića

17. aprila 1941 je v Gorici rojeni slovenski poročnik bojne ladje 2.razreda Jugoslovanske kraljeve vojne mornarice Sergej Mašera umrl, skupaj s tovarišem in srbskim častnikom Milanom Spasićem, v Boki Kotorski v Črni gori. Tako, kot kapitan in ostali oficirji na rušilcu Zagreb, sta se oba mlada častnika uprla ukazu jugoslovanskega poveljništva o predaji in izročitvi nepoškodovane ladje italijanski okupatorski vojski.

 

Mašera in Spasić, ki sta bila zadolžena za miniranje rušilca, sta nato odklonila tudi kapitanov ukaz evakuacije v čoln in ostala, s paradnimi uniformami, na krovu ter sprožila eksplozije, ki so potopile ladjo.

 

O Mašeri in Spasiću, ter takratnih mednarodnih in vojnih okoliščinah v bivši Jugoslaviji bo Pomorski muzej Piran, v sodelovanju z veleposlaništvom Srbije v Sloveniji in drugimi ustanovami, organiziral mednarodni simpozij ob 70 obletnici Pomorskega muzeja, poimenovanem po narodnemu heroju Sergeju Mašeri. Simpozija so svojo udeležbo že zagotovili zgodovinarji in poznavalci iz Slovenije, Srbije, Črne gore in Italije.

 

Utrinki iz knjige dr. Nadje Terčon »Gorelo je morje« (klikni tukaj)

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.