Preskočite na vsebino

Večer, posvečen batani in lampari

V sredo, 10. aprila 2024, je Info center Pomorskega muzeja v Monfortu pokal po šivih. Gostili smo nadvse zanimiv večer z dvema dogodkoma, posvečenima lokalnim plovilom.

 

Najprej so si obiskovalci ogledali nov dokumentarec o uporabi lampar v savudrijskem tradicionalnem priobalnem ribištvu z naslovom »Lume: una luce nell’oscurità« (Luč: svetloba v temi), avtorjev Marine Paoletić in Lorenza Fattorja (Faber Filmmaking).

 

Sledila je predstavitev knjige rovinjske novinarke in pisateljice Rosanne Turcinovich Giuricin, ki opisuje mladost očeta in njegovo neverjetno veslanje z majhno batano od Rovinja do Zadra leta 1939, kar je avtorica predstavila zelo tankočutno. Uvodoma se je z avtoricama pogovarjal predsednik središča “Carlo Combi” iz Kopra Kristjan Knez.

 

Predstavitev so organizirali: Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« iz Pirana, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, Italijansko središče “Carlo Combi” iz Kopra v sodelovanju z Društvom za zgodovinske in geografske študije iz Pirana in Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran.
Dokumentarec je nastal v sodelovanju z Italijanskim središčem Carlo Combi iz Kopra in Društvom ljubiteljev morja in kulturne dediščine “Savudrijska batana – Batana salvorina” (2023), predstavljena knjiga pa je izšla pri Edizioni Pendagron leta 2023.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.