Preskočite na vsebino

Ribištvo na slovenski istrski obali

Sveža podoba in nove vsebine zbirke o ribištvu

Po stopnišču Pomorskega muzeja nas od 20. februarja 2024 popelje prenovljena in vsebinsko bogatejša stalna zbirka o ribištvu v severozahodni Istri s poudarkom na Piranu in Pirančanih.

 

V tematsko zaokrožene in z občutkom osvetljene vitrine nad stopnicami so med drugim dodani predmeti piranskih ribičev, novi ladijski modeli, dokumenti in fotografije, ostali predmeti pa so očiščeni in konservirani. Zelo zanimive so tudi novo digitalizirane grafike o ribolovu in konserviranju rib v Evropi iz Metodične enciklopedije iz leta 1797, ki jo hrani muzej v muzejskem fondu stare piranske mestne knjižnice Biblioteche Civiche. Na različne načine so predstavljeni trije piranski ribiči (Sergio Perentin, Giuseppe Bertok in Boris Vovk), poseben poudarek pa je namenjen ženskim delavkam v tovarnah konzerv ribje predelovalne industrije.

Zgodovinski pregled sega od najstarejših časov, podrobneje pa je predstavljeno obdobje od sredine 19. stoletja vse do 90. let 20. stoletja in sicer po tematskih sklopih, ki segajo od različnih vidikov morskega ribištva s predstavitvijo ribiških plovil, mrež in načinov ribolova do trgovine z ribami in predelovalne industrije.


Na otvoritvi, ki je predstavljala prvega v nizu dogodkov ob 70. obletnici muzeja je po uvodnem nagovoru direktorja Franca Jurija in avtorice razstave, muzejske svetnice dr. Nadje Terčon, slednja obiskovalce, kljub ne najboljšim časom za ribištvo, tudi s kančkom humorja, popeljala po razstavi.

K prenovljenemu izgledu stalne razstave so pripomogli: višja konservatorka - restavratorka Ajda Purger, tehnična ekipa muzeja: Leonora Kortnik in Marko Goljuf ter oblikovalka Mateja Tomažinčič. Za osvetlitev vitrin je poskrbel Jani Mattica.

Otvoritve se je udeležilo večje število gostov, med njimi tudi veliko Pirančanov.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.