Preskočite na vsebino

Vpis Piranskega kodeksa De summa totius Orbis (1524–1526) na Nacionalno listo Spomin sveta

Piranski kodeks De summa totius Orbis (1524–1526) avtorja Pietra Coppa, ki ga hrani Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran, je bil leta 2022 vpisan na Nacionalno listo Spomin sveta v okviru istoimenskega Unescovega programa. Na seznam je bilo vpisanih prvih deset nacionalno pomembnih predmetov, ki jih hranijo slovenske ustanove. 

 

Unescov program Spomin sveta je namenjen predvsem popularizaciji, poznavanju, zaščiti in varovanju pisne kulturne dediščine,  shranjene v arhivih, knjižnicah in muzejih. 

 

Več na povezavi: https://www.nuk.uni-lj.si/nuk/nacionalni-odbor-unesco

 

Kodeks De summa totius Orbis je nastal med letoma 1524 in 1526 in je najdragocenejši kartografski dokument na območju Republike Slovenije. Gre za delo beneškega kartografa Pietra Coppa, ki velja za enega izmed najpomembnejših kartografov in korografov svojega časa. Kodeks sestavljata dva rokopisa, De summa totius Orbis in Portolano, ter 15 privezanih zemljepisnih kart, ki so največja dragocenost celotnega dela. Med kartami je tudi najstarejša pokrajinska karta Istrskega polotoka, ki je izjemnega pomena za zgodovino slovenskih primorskih mest. 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.