Preskočite na vsebino

Predavanje Barbare Trnovec »Neskončno potovanje Alme M. Karlin« v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran

V okviru gostovanja medmuzejske razstave »Ženske zgodbe. Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete« v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran je Barbara Trnovec, antropologinja, raziskovalka, publicistka, muzejska svetovalka iz Pokrajinskega muzeja Celje, poslušalce navdušila z odličnim predavanjem o življenjski zgodbi in potovanjih Alme Karlin okoli sveta. Marsikdo od navzočih je že slišal o Almi M. Karlin (1889–1950), pisateljici, novinarki, ljubiteljski raziskovalki in svetovni popotnici, medtem ko so o podrobnostih in razlogih, ki so oblikovali njeno osebnost in ji usmerile življenjsko pot, prvič slišali prav na tem predavanju.

 

Ob bogatemu skrbnemu izboru fotografij in živopisni razlagi je Barbari Trnovec uspelo dočarati osebnost Alme Karlin, ki je presegla vse mogoče meje: meje telesnih omejitev, svojega spola, družbenega sloja, svoje nacionalne identitete, fizičnih razdalj, tudi meje duha in časa. Poslušalci so bili navdušeni nad razkritimi, še danes svežimi in aktualnimi Alminimi idejami, nad njeno izredno iznajdljivostjo na potovanjih po svetu, na katerih je neprekinjeno prebila osem let in se po poti preživljala s sprotnim delom, kar jo umešča med največje popotnike vseh časov. Večino poti je Alma opravila po morju in vedno je potovala sama. Konec dvajsetih in v prvi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja je kot pisateljica in popotnica doživela velik uspeh – v evropskem in širšem okviru. Barbara Trnovec je opisala tudi zadnja Almina temačna leta, vse do bridkega konca. Razložila je tudi vse neresnice, ki so se o Almi, ki je bila tako zelo drugačna od drugih in je s svojo pojavnostjo, načinom življenja povsod zbujala pozornost, širile nekoč pa tudi danes. Almino življenjsko pot simbolično ponazarja tudi drevo, ki je do oktobra 2016 rastlo na njenem grobu in je na ogled na razstavi Ženske zgodbe. 

 

To nenavadno drevo – drevesna razrast grmovnice trdoleske – je po pričevanjih dala posaditi prav na tem mestu Alma Karlin. Leta 2016 je bilo drevo brutalno požagano.  Pred neslavnim koncem in pozabo ga je rešila prav Barbara Trnovec. Dele drevesa so povezali s posebno japonsko tehniko in drevo je začelo svojo novo, tokrat muzejsko življenjsko pot. Botanično ime drevesa Euonymus v grščini pomeni dobrega imena oziroma imeti srečo, kar je Alma M. Karlin zelo verjetno vedela.

 

Vir: Barbara Trnovec, Neskončno potovanje Alme M. Karlin: Življenje, delo, zapuščina (2020).

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.