Preskočite na vsebino

Odprtje arheološke razstave Skrivnosti Fizin

Antični naselbinski kompleks s pristaniščem in ribogojnico v Fizinah je eno najzanimivejših arheoloških najdišč na obali slovenske Istre. Prostor med Rtom Bernardin in skladišči soli v zahodnem delu Portoroškega zaliva je bil  zaradi svoje lege na vznožju prisojnih pobočij slemena pod Šentjanami in Belim Križem, ki je bila dobro zavarovana pred severnimi vetrovi, poseljen vsaj od druge polovice 1. stoletja pr. n. št. do 6. /7. stoletja n. št.

 

Z razstavo Skrivnosti Fizin opozarjamo na pomembnost podvodnih arheoloških raziskav, odkritij in njihove interpretacije, napredek v tehnikah in metodologiji dokumentiranja, varstva arheoloških spomenikov in dediščine nasploh. V Fizinah je bilo odkrito več tisoč drobnih arheoloških najdb, ki jih hrani Pomorski muzej, marsikatero pa si lahko obiskovalci ogledajo tudi na stalni razstavi. Mnoge so na videz precej neugledne, pa vendar s svojim izvorom na oddaljenih obalah Sredozemlja vedno znova kažejo, da je morje tisto, ki povezuje in predstavlja širno okno v svet.

 

Razstavo so pripravili 

Pomorski muzej  "Sergej Mašera" Piran, Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Zavod za Podvodno Arheologijo, skupina STIK, Zavod za kulturno dediščino OE Piran.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.