Preskočite na vsebino

Odprtje razstave »Anton Perko. Slovenski slikar v službah cesarskega dvora«

Anton Perko se je rodil 5.09.1833 v gradu Podgrad (Nem.Purgstall). Kot častnik avstrijske vojne mornarice je Perko med letoma 1853 in 1862 prepotoval večji del evropskega Sredozemlja, leta 1875 pa je spremljal cesarja Franca Jožefa v Dalmacijo in dobil naslov »komornega mornariškega slikarja«. Kasneje je bil upravitelj Hradčanov v Pragi in tajnik bivše prestolonaslednice Štefanije.

 

Proslavil se je po izidu Lissa-Albuma 1866, v katerem so bile objavljene njegove upodobitve bitke pri Visu leta 1866, katere se je tudi sam udeležil. 
Njegovo delo ga je vodilo v neposredno bližino nekaterih prelomnih dogodkov 19.stoletja. Njegove slike in risbe jadrnic različnih obmorskih krajin in mest, ki so v popolnem sožitju z morjem in naravo, nas opominjajo na njegovo rahločutno naravo in talent, ki sta ga oblikovala v enega redkih marinistov slovenskega porekla v 19.stoletju. 

 

Na odprtju so prisotne nagovorili avtorica razstave, višja kustosinja Gabrijela Kovačič iz Pokrajinskega muzeja, direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman in direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri. 
Koordinatorka gostovanja razstave v Pomorskem muzeju Piran, je bila muzejska svetnica Bogdana Marinac.

 

Dogodek je popestrila izvedba skladbe »Pokrajina«, ki jo je skladatelj Tilen Slakan napisal po navdihu Perkovih slik. Zaigrale so jo glasbenice z Vranskega:  Alenka Bogataj (flavta), Lucija Bogataj (violina) in Urška Križnik Zupan (harfa).

 

Več o razstavi v prispevku Borisa Šuligoja v časopisu Delo : https://www.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/nad-morjem-svigajo-krogle-re-ditalia-pa-se-potaplja/

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.