Preskočite na vsebino

Belo zlato Cervie

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran od 20.10.2020 gosti razstavo Muzeja soli v Cervii »Belo zlato Cervie«, avtorice Annalise Canali. Razstava je prevedena tudi v slovenski jezik in prikazuje značilnosti in številne podobnosti tamkajšnje solinarske dediščine s solinarstvom v Piranu. Dogodek ob odprtju gostujoče razstave, zaradi epidemije ni bil javen, udeležilo se ga je le 6 oseb, med njimi tudi župan občine Piran Đenio Zadković. O razstavi in značilnosti solin v Cervii, pa o tesni sorodnosti le-teh s piranskimi solinami je prisotnim spregovoril dr.Flavio Bonin. Razstava bo na ogled do konca letošnjega leta.

 

Soline na področju Cervie naj bi nastale že v etruščanskem obdobju, posebno pomembne pa so bile v rimskem obdobju. Kasneje pa so bile v sklopu Papeške države.

Danes je Cervia pomembno turistično mesto, na obali pokrajine Romagne, ki ga obiskujejo turisti iz vse Evrope. Preteklost mesta, ki je bila znana po pridelavi soli se zrcali v današnji podobi in to ga s ponosom kaže še danes.

 

Kulturna krajina mesta nakazuje povezanost s solinarsko dejavnostjo v preteklosti in poudarja tudi utrjeno trgovsko središče, ki je bilo prav tako pomembno.

 

Ob kanalu še danes stojita dve mogočni solni skladišči, mesto pa varuje stolp, posvečen arhangelu Mihaelu. Kanal, ki je pred skladišči najširši, povezuje mesto z odprtim morjem, hkrati pa je to kraj, kjer so pristajale »burchielle« s soljo.

 

Mesto je pred letom 1698 stalo v središču solin, vendar zaradi nadaljnjega razvoja so ga zgradili na novo. Bilo je dobro utrjeno in je nudilo varen dom solinarjem, pa tudi ostalim obrtnikom in trgovcem.