Preskočite na vsebino

Odprtje razstave Pomorskega muzeja Piran »Kamen na kamen… Rimska arhitektura severozahodne Istre« v Mestnem muzeju Zagreb

V četrtek, 15. oktobra 2020, je bila v Mestnem muzeju Zagreb svečano odprta razstava Pomorskega muzeja Piran »Kamen na kamen… Rimska arhitektura severozahodne Istre« avtorice Snježane Karinje. Razstava je nastala kot pilotna akcija Pomorskega muzeja v okviru srednjeevropskega projekta Come In! in je prilagojena osebam z oviranostjo. Razstavo je pripravil Pomorski muzej v sodelovanju z Muzejem grada Umaga, Zavodom za varstvo kulturne dediščine  Slovenije in Arheološkim muzejem Istre, Inštitutom za arheologijo in dediščino UP FHŠ, Centrom za komunikacijo, sluh in govor in Pokrajinskim muzejem Koper. Na njej so predstavljena arheološka najdišča od Jernejevega zaliva pri Ankaranu do Novigrada v Istri.

 

Na razstavi si lahko ogledate veliko originalnih predmetov: ostanke mozaikov, tegul – strešnih opek z žigi ali pa z različnimi odtisi, baze in kapitele kamnitih stebrov. Razstavljene so tudi taktilne rekonstrukcije rimskih tlakov, taktilni tlorisi rimskih vil, rekonstrukcije, mozaiki, prerez ladje, otovorjene s sarkofagi in stebri, predstavljeni pa so tudi načini obdelave kamna. V izkustvenem delu lahko povohate in začutite osnovne materiale (glino, kamen, omet), igrate igro Spomin ali se lotite sestavljanke z mozaikom.

 

 

Ob spoštovanju strogih ukrepov za preprečevanje okužb z virusom Covid 19 je odprtju razstave prisostvovalo okoli 30 udeležencev, predstavnikov zveze slepih in slabovidnih, muzejske stroke, vlade Republike Hrvaške, mesta Zagreb in slovenskega veleposlaništva. Prisotne sta nagovorila ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić in direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri. O razstavi in sodelovanju med muzejema sta spregovorili avtorica Snježana Karinja in koordinatorka gostovanja razstave, kustosinja zagrebškega muzeja Vesna Leiner. Razstavo je ob Mednarodnem dnevu bele palice odprl Vojin Perić, direktor zagrebškega gledališča slepih in slabovidnih »Novi život« (Novo življenje). Vabljeni na ogled do 15. novembra 2020!
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.