Preskočite na vsebino

Zbirka mornariških uniform

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran hrani zelo bogato zbirko mornariških uniform, ki jo nenehno dopolnjuje. Zbirka vključuje uniforme, ki so bile v rabi na vzhodnem Jadranu od obdobja Avstro-Ogrske do začetka 21. stoletja. Uniforme so sledile tradiciji  modrih in belih uniform, ki se je razširila po Evropi in svetu. A detajli in oznake na uniformah poudarjajo razlike med mornaricami, spremembe v predpisih pa govorijo o času, ko so bile v uporabi. 
Uniforme iz zbirke muzeja so v veliki večini nosili slovenski pomorščaki oziroma pomorščaki iz slovenskega etničnega prostora. V njej so najrazličnejši manjši in večji kosi ter deli uniform za različne priložnosti. Od nekaterih pomorščakov se je ohranilo več kompletnih zimskih in poletnih uniform za različne priložnosti, od drugih pa le kapa, epolete, okrasna sablja, bodež ali le posamezne oznake. Ker so bile uniforme zaradi velikega pomena označevanja najbolj razširjene in raznolike v vojnih mornaricah, kjer je tudi služilo največ fantov in mož iz slovenskega etničnega prostora, je tudi v muzejski zbirki največ uniform vojnih mornaric. Med slednjimi sta najbolj bogati zbirki vojne mornarice Kraljevine Jugoslavije in socialistične Jugoslavije, veliko pa je tudi uniform avstro-ogrske vojne mornarice, vojne mornarice Republike Slovenije in Kraljevine Italije. Uniforme so pripadale pomorščakom različnih činov in strok. A ker je muzej uniforme pridobil od pomorščakov in njihovih dedičev, je v zbirki največ uniform častnikov. Ti so bili lastniki svojih uniform. Pogosto so si jih morali kupiti sami, zato so jih obdržali tudi po odhodu iz mornarice. 
V trgovski mornarici hierarhija ni bila tako stroga  kot v vojski, označevanje pa manj pomembno. Uniforme so bile bolj pogoste na potniških ladjah, medtem ko jih pomorščaki na tovornih ladjah običajno niso nosili. Pogosto so si nadeli le posamezne kose predpisane uniforme. Kljub temu je zbirka precej bogata tudi z uniformami častnikov trgovske mornarice socialistične Jugoslavije, zlasti slovenske ladijske družbe Splošna plovba in pristaniščne službe. Nekaj kosov uniform je pripadalo tudi pomorščakom avstro-ogrske trgovske mornarice, trgovske mornarice Kraljevine Jugoslavije in Kraljevine Italije, ter nekaterih tujih mornaric. Iz obdobja 2. svetovne vojne pa so se ohranili tudi posamezni kosi, ki so jih nosili  pripadniki mornarice in drugih enot Narodno-osvobodilne vojske Jugoslavije in zavezniških sil. 
Uniforme niso pomembne le ker lahko z njimi spremljamo razvoj uniformiranja. Veliko povedo o posameznih mornaricah in njihovem razvoju, še več pa o pomorščakih, ki so jih nosili. Uniforme so osebne izkaznice pomorščakov. Pripovedujejo o njihovi vlogi v mornaricah. S pomočjo uniform lahko spremljamo njihovo izobraževanje, napredovanje in mesta službovanja. 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.