Preskočite na vsebino

Dolenc Anton

Kapitan bojne ladje Anton Dolenc (Lož 1871 – Split 1920)

 

 

Anton Dolenc je morda najbolj znan zaradi svojih potopisnih črtic s potovanja okoli sveta z avstro-ogrsko korveto Saida v obdobju 1890–1892, ki so jih leta 1892 v več nadaljevanjih objavili v literarnem mesečniku Ljubljanski zvon. Ker so mu bili močno pri srcu neevropski kraji in kulture, pa to ni bilo njegovo edino potovanje v daljne dežele.  

 

Rodil se je v premožnejši družini sodnijskega tajnika in pisatelja Hinka Dolenca. Pri petnajstih letih se je vpisal na vojno-pomorsko akademijo »Marine Kolegium« na Reki. Že kot kadet je v letih 1890 –1892 plul okoli sveta s šolsko jadrnico korveto Saida in obiskal Afriko, Ameriko, Avstralijo, Novo Zelandijo in Tasmanijo. Po vrnitvi je nekaj časa služboval na vojnih ladjah, ki so delovale po Jadranskem morju, in postopoma napredoval, nato pa je kot poročnik bojne ladje 1. reda leta 1900 plul v Ameriko z leseno dvojambornico Taormina, ki je imela 12-člansko posadko. Njen lastnik je je bil poročnik bojne ladje 1. reda Hieronymus grof Colloredo Mansfeld. V naslednjih letih je Dolenc ponovno služboval na ladjah v domačih vodah, leta 1909 in 1910 pa je bil na plovbi v Vzhodno Azijo s torpedno ladjo Panther. Da bi si ogledal še kraje v notranjosti Kitajske, se je v mestu Qingdao izkrcal ter z vlakom odpotoval v domovino. 

 

Po vrnitvi je služboval na ladjah vojne mornarice, ki so operirale po Jadranu, ter pred začetkom 1. svetovne vojne napredoval v kapitana fregate. Avgusta 1914 se je vkrcal na križarko Habsburg, marca 1917 pa je v Đenovićih v Boki Kotorski prevzel poveljstvo križarke Sankt Georg, na kateri je potem ostal do 3. januarja 1918. Takrat je opozarjal na nekatera sporna ravnanja častnikov, zlasti trošenje denarja za zabavo, kar je v veliki meri prispevalo k izbruhu upora mornarjev v Boki Kotorski februarja 1918. Anton je bil razmeroma priljubljen med mornarji. Poznali so ga kot strogega, a pravičnega častnika, ki se je večkrat zavzel za nižjo posadko. Prav zato  se je tudi sprl s svojim nadrejenim kontraadmiralom Alexandrom Hanso. 

 

Po razpadu monarhije se je pridružil mornarici Kraljevine SHS in kot kapitan bojne ladje v njej nadaljeval vojaško kariero. 

 

Bogdana Marinac