Preskočite na vsebino

Tonina Hiša

ETNOLOŠKA ZBIRKA TONINA HIŠA V SV. PETRU

 

 

Tonina hiša, ki stoji v Sv. Petru, je primer stavbe, v kakršnih so nekoč živeli istrski kmetje. V pritličju kamnite stavbe lahko vidite oljarno, v prvem nadstropju pa bivalne prostore, ki kažejo, kako so v teh krajih živeli že pred okoli 200 leti pa vse do še pred nekaj desetletij. K hiši sodijo tudi murve, mladi oljčni nasad - oljčnik in drugo značilno rastje.

 

tonina

Hiša je bila last premožnejše družine Gorela. Ime je dobila po Toni Gorela, ki je bila zadnja lastnica hiše in je v njej živela do leta 1961.

V prvo nadstropje hiše vodi zunanje stopnišče z »baladurjem« (majhno pokrito teraso). V notranjosti sta »kužina« (kuhinja) z ognjiščem in »kamara« (soba) z ležiščem. Tukaj lahko vidite pohištvo in predmete, ki so jih uporabljali še naše none in nonoti, zagotovo pa bi našli podobne predmete tudi v svojem domu. V pritličju sta bila včasih hlev in »kantina« (klet), kasneje pa »torkla« (oljarna za pridobivanje oljčnega olja). Kakšne torkle so bile nekoč značilne za ta del Istre, si lahko ogledate v Tonini hiši.

 

 

 

Reši spodnjo križanko!