Preskočite na vsebino

Sveti Jurij

Zagotovo si že slišal za pogumnega svetega Jurija.

 

 

Sveti Jurij je bil krščanski vojak in vitez iz Kapadokije, pokrajine v današnji Turčiji. Živel je med letoma 275 in 303.  Veliko legend in zgodb je slišati o tem svetniku, najbolj znana pa pravi, da je premagal groznega zmaja in pred njim rešil kraljevo hčer. 

 

 

Sv. Jurij je največkrat upodobljen kot močan mlad mož v viteški vojni opravi, v oklepu, s ščitom in sulico v rokah. Tudi v Pomorskem muzeju sta predstavljeni dve likovni deli, ki prikazujeta sv. Jurija na belem konju ko ubija zmaja. Razstavljena pa je tudi zastava Sv. Jurija s piranskim mestnim grbom (rdečim križem na modrem polju).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sv. Jurij je postal priljubljen zavetnik orožarjev, vojščakov ter mnogih krajev, med katerimi je tudi Piran. Legenda pravi, da je sv. Jurij rešil Piran pred uničenjem, ko je nad mestom divjalo neurje. Pirančani naj bi ga bili v zahvalo imenovali za zaščitnika mesta.

 

 

 

 

Njegov god, 23. aprila, je bil v zgodovini mesta Piran vselej največji mestni praznik. Ta je poleg vrnitve pomladi oznanjal tudi začetek solinarske sezone.

 

 

 

S črtami poveži vse pike od številke 1 do 230 in nato sliko pobarvaj!