Preskočite na vsebino

Slavni Tartini

 

 

Slavni glasbenik Giuseppe Tartini se je rodil v Piranu že davnega leta 1692, v hiši, ki še danes stoji na Tartinijevem trgu in ji ravno zato pravimo Tartinijeva hiša.

 

Njegova družina je bila številčna. V njej se je rodilo devet otrok, a trije so kmalu po rojstvu umrli, kar pa je bilo za tisti čas običajno. Družina Tartini je bila premožna. V Strunjanu so imeli svojo vilo in veliko posest: njive, oljčnike, vinograde, sadovnjake, tudi solna polja in ribogojnico. Giuseppe je svoje otroštvo preživel veselo in brezskrbno.

 

Šolal se je najprej v Piranu, nato v šoli za plemiče v Kopru, študij prava pa nadaljeval v Padovi. Glasbo oziroma violino je imel rad že od malih nog in se ji je, kljub očetovemu nasprotovanju, posvečal vse življenje. Svoje znanje je izpopolnjeval v samostanu v Assisiju in postal pravi violinski virtuoz.

 

 

Verjetno si že slišal/a za njegovo najbolj znano skladbo, sonato Vragov trilček. Ali veš, kje in kdaj je Tartini dobil navdih zanjo? Zgodba pravi, da se je Tartiniju v sanjah prikazal sam vrag, mu rekel, da bo njegov služabnik in mu bo izpolnil vsako željo. Tartini ga je prisilil vzeti violino v roke, da mu je zaigral prav to melodijo. Ko se je Tartini zbudil, je skladbo hitro zapisal in tako ustvaril svojo najbolj znano skladbo.

 

V prostorih Tartinijeve hiše si lahko ogledaš njegove osebne predmete, njegova pisma in njegovo slavno violino. Počutil se boš, kot da bi se vrnil v čas njegovega življenja. Ko bo mogoče, pridi na obisk!

 

Pobaravaj Tartinijevo karikaturo!