Preskočite na vsebino

Roža vetrov

Na nastanek soli v kristalizacijskih bazenih »kavedinih« močno vpliva vreme. Sonce in suh veter omogočata hitrejše izhlapevanje morske vode in s tem nastanek soli, medtem ko dež, oblaki in vlažen veter pa onemogočajo nastanek soli. Že stari solinarski rek »Per far sal ghe vol aqua, sol e bava« pravi, da so za nastanek soli, potrebni voda, sonce in veter.

Danes lahko vremenskim napovedim sledimo na spletu, po radiu in televiziji, včasih pa tega ni bilo. Solinarji so sami znali napovedati vreme. Nenehno so se ozirali v nebo, opazovali obliko in barvo oblakov, ugotavljali smeri in lastnosti vetrov itd. 

 

 

 

Pri napovedi vremena so si solinarji pomagali z »rožo vetrov«, kjer so bili označeni različni vetrovi in smer pihanja. V sredino rože vetrov so solinarji zvrtali manjšo luknjo in vanjo pritrdili plodič rastline dolgokljunatega čapljevca, ki so ga imenovali »paieta«. Ta je občutljiv na vlago in se obrača po vetru, saj vetrovi prinašajo večjo ali manjšo količino vlage. 

 

 

V muzeju večkrat prirejamo delavnico, kjer si lahko izdelaš svojo rožo vetrov in preizkusiš kako deluje »paieta«. Spremljaj naše objave ali nas kontaktiraj, da ne boš zamudil naslednje delavnice. 

 

 

 

Do takrat lahko pobarvaš rožo vetrov na risbi! Kakšne barve bo tvoja?

 


Veseli bomo, če nam pošlješ sliko pobarvane rože vetrov na naš e-naslov muzej@pommuz-pi.si. Razstavili jo bomo v spletni galeriji!

 

Natisni in pobarvaj svojo rožo vetrov!