Preskočite na vsebino

Pomorska sobotna delavnica - Veščine pomorščakov: vozli

Pomorščaki morajo za varno plovbo poznati marsikatero veščino.

 

Ena izmed teh je vezanje vozlov. Vrvi in vozli se na vseh plovilih, od najmanjših do največjih, uporabljajo za različne namene. Poznamo več vrst vozlov, ki se med seboj razlikujejo po svojih  lastnostih in so zatorej namenjeni različni rabi.

 

 

Na ladji je zelo pomembno, da na pravem mestu uporabimo pravi vozel, saj se lahko v nasprotnem primeru plovilo odveže, lahko izgubimo bokobran, lahko se odveže jadro ali se zgodi kak drug neželen pripetljaj.

 

Čeprav se vozlov ni ravno enostavno naučiti, nam to znanje lahko pride prav pri marsikateri vsakdanji dejavnosti. Uporabljamo jih pri jadranju, čolnarjenju, ribolovu pa tudi plezanju, kampiranju, v kirurgiji, okraševanju in drugod.

 

Eden izmed vozlov, brez katerega na morju preprosto ne gre, je tako imenovani mornarski vozel oziroma »pašnjak«. Uporabljamo ga za privezovanje plovila na bitvo (priveznik), za privezovanje jader in ponjav, rabi pa lahko tudi kot zanka za reševanje človeka iz morja.

Ta vozel se preprosto razveže tudi, ko je vrv mokra, kljub temu pa je izredno zanesljiv.

 

 

 

Za privezovanje bokobranov na plovilo uporabljamo vrzni vozel. Ta omogoča preprosto nastavljanje višine bokobranov glede na potrebo, saj lahko vrv podaljšujemo in krajšamo brez odvezovanja.

 

 

 

Naučili se bomo še vezanja vozla, ki ga zaradi oblike imenujemo osmica. Uporabljamo ga za zaključek na vrveh kot varovalo, da vrv ne bi zdrsnila skozi zapore, vodila, škripec. Osmica se z lahkoto odveže.

 

 

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.