Preskočite na vsebino

Kroštoli

V času pusta smo obiskali gospo Anito, ki nam je pripravila kroštole in nam zaupala svoj recept. Pomagal ji je njen vnuk Domen, ki tudi rad kuha in tudi obiskuje kuharsko šolo.

V Pomorskem muzeju skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in italijansko skupnostjo Piran že nekaj let organiziramo projekt solinarska kulinarika. Večkrat je z nami sodelovala tudi gospa Anita Dessardo, ki je že vse življenje povezana s solinami: že leta 1955 je hodila v soline, ko je očetu nosila kosilo, pozneje je možu, ki je bil tudi solinar, pomagala pri pobiranju soli na solnih poljih v Luciji in v Sečovljah. Delala je tudi v skladiščih soli v Portorožu, kjer je sprva pakirala sol, kasneje pa je delala v menzi, kjer je kuhala in stregla za vse tamkajšnje delavce.

 

Anita hrani veliko starih istrskih receptov, spekla nam je zelo dober kruh, znana pa je tudi po tem, da peče zelo dobre kroštole. Kroštole ali hroštole pa so za ženske po navadi cvrle ravno v pustnem času.  Zapise o tem in recepte lahko najdemo v knjigi Istrska kuhinja: Pr nes kuhemo pu naše.

 

Mi smo v času pusta obiskali gospo Anito, ki nam je pripravila kroštole in nam zaupala svoj recept. Pomagal ji je njen vnuk Domen, ki tudi rad kuha in tudi obiskuje kuharsko šolo. Povedala nam je, da svojčas niso tako pogosto delali kroštolov, saj so živeli bolj skromno. Kroštole so delali predvsem za pusta in za kakšen osebni praznik, kot je na primer poroka. Danes pa pravi, da jih peče skoraj za vsako priložnost. Povedala pa je tudi, da kroštole vsak dela nekoliko po svoje, po lastnem okusu.

 

 

 

Recept Anite Dessardo:

 

1 kg moke

 

0,2 kg masla

 

3 rumenjake in 6 beljakov

 

1 dcl belega vina

 

1 čajna žlička soli

 

1 čajna žlička sladkorja

 

pol dcl mleka

 

olje za cvrtje

 

sladkor v prahu za posip

 

 

Preizkusi se v peki kroštol tudi ti!

 

Manjšo posodo z maslom postavi na ogenj. Ko se maslo stopi, vanj umešaj mleko, vino, sol in sladkor.

 

Nato v večjo skledo stresi moko in na sredini naredi jamico. Vanjo vbij 3 cela jajca in 3 rumenjake ter jih z vilicami nekoliko premešaj. Nato vlij še maslo in s kuhalnico počasi zmešaj v testo. Ko se testo začne lepiti okoli kuhalnice, nadaljuj gnetenje z rokami. Na pomokano površino nato stresi testo iz sklede in gneti z rokami, dokler ne postane čvrsto in se ne lepi na prste.

 

 

Nato testo razvaljaj zelo na tanko. Gospa Anita in Domen sta za valjanje uporabila aparat za izdelavo testenin. Po delih sta razvaljala testo na več dolgih trakov.

 

Nato iz razvaljanega testa izreži ozke trakove. Ti naj bodo široki do 5 cm in dolgi do 30 cm. Nato iz vsakega traku naredi vozel.

 

  

 

 

V manjšem loncu segrej olje. Ko je olje vroče, daš v lonec tri kroštole, jih pustiš nekaj sekund, jih obrneš in po nekaj sekundah daš ven na papir, da se olje nekoliko odcedi. Kroštoli morajo biti zlato rjave barve. Kroštole na koncu posujemo še s sladkorjem v prahu.

 

 

Dober tek!

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.