Preskočite na vsebino

Kako nastane sol

Letos mineva 30 let od odprtja Muzeja solinarstva v Sečoveljskih solinah. Muzej stoji v južnem delu Sečoveljskih solin Fontanigge, kjer so sol pobirali vse do konca 60ih let 20. stoletja. V Muzeju si lahko ogledate zanimivosti o nekdanjem življenju in delu solinarjev.

 

 

V starih solinah so solinarji več mesecev živeli v solinarskih hišah in delali na svojih solnih poljih.

 

Zelo dobro so morali poznati celoten postopek pridelave soli. Poznati so morali sistem pretakanja vode od morja do kristalizacijskih bazenov, kjer je nastajala sol, znati pripraviti in vzdrževati solna polja in seveda pobirati sol.

 

 

Danes se sol še pridobiva na moderniziranih solinah Lera - severnem delu Sečoveljskih solin in v Strunjanu, medtem ko na solnem polju Muzeja solinarstva poteka prikaz tradicionalne pridelave soli.

 

V moderniziranih solinah je delo v večini razdeljeno na posamezne naloge, ki jih opravljajo za to izurjeni delavci.  Solinarji so zadolženi predvsem za pobiranje soli, vodarji skrbijo, da v bazene priteka zadostna količina vode, vzdrževalci pa pripravljajo in popravljajo nasipe in bazene. 

 

 

Kako pa sploh nastane sol iz morske vode?

 

Pridobivanje soli iz morske vode je odvisno od geografskih in klimatskih razmer. Za obilno pridelavo soli potrebujemo veliko območje ob morski obali z neprepustno ilovnato podlago, sončno, toplo vreme, čim manj padavin v poletnem obdobju in ugoden, suh veter. Vse to omogoča večje in hitrejše izhlapevanje morske vode, ki povzroči nastajanje soli.

 

Vreme je torej ključnega pomena za kristalizacijo soli. Že stari solinarski rek pravi, da so za nastanek soli potrebni voda, sonce in veter. »Per far sal ghe vol aqua, sol e bava«.

 

 

Vendar sol ne nastaja na celotni površini solin, ampak samo v posebnih kristalizacijskih bazenih, imenovanih kavedini.

 

Morska voda se iz glavnega dovodnega kanala prek različnih zapornic pretaka skozi več bazenov solnega polja. V vsakem delu voda izhlapeva, se nekoliko bolj zgosti, torej postaja vedno bolj slana, vse do kavedinov, kjer sol kristalizira. Solinarji sol pobirajo samo v kavedinih.

 

Poglejmo si, kako to poteka na muzejskem solnem fondu.

 

 

 

 

Ali lahko tudi sami pridobimo sol iz morske vode?

Naredimo preizkus!

 

V steklenico zajemimo malo morske vode.

 

Vodo pustimo stati čez noč, da se pesek in drugi delci posedejo na dno posode.

 

Nato čisto vodo prelijemo v lonec in ga postavimo na štedilnik.

 

 

Vodo kuhamo na majhnem ognju.

 

Hitro bomo opazili, da se bodo pojavile bele lise na robu lonca. Če pustimo, da voda popolnoma izpari, pa bo na dnu lonca ostal kakšen kristal soli.

 

S tem preizkusom bomo dobili le kakšen ščepec soli.

 

Solinarji pa s takim način pridobivanja soli, ki je v Sečoveljskih solinah v rabi že več kot 700 let, lahko poleti poberejo tudi več kot eno tono soli na dan.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.