Preskočite na vsebino

Od Jadrana do Sredozemlja

Razstava Od Jadrana do Sredozemlja je nastala v okviru 27. mednarodnega Forum AMMM - Združenja pomorskih muzejev Sredozemlja, ki ga je med 29. 9. in 01. 10. 2022 gostil Pomorski muzej Piran. Združenje spodbuja širjenje, zaščito in ozaveščenost o pomorski dediščini sredozemskega morja.

 

Razstava Od Jadrana do Sredozemlja obsega dvajset panojev, ki so na ogled v palači Gabrielli. Razstava je nastala v sodelovanju članov Združenja pomorskih Muzejev Sredozemlja in izpostavlja raznolikost in skupne značilnosti tako večjih kot manjših muzejev, ki delujejo na področju ohranjanja in popularizacije nesnovne in materialne dediščine skupnega morja.

 

Poleg Pomorskega muzeja "Sergej Mašera" Piran svoje zbirke in specifike lastne institucije predstavljajo: Ribiški muzej tržaškega primorja v Križu, Pomorski muzej v Cesenaticiu, Pomorski muzej Galata v Genovi, Muzej tunolova v Stintinu, MUSA - Muzej soli v Cervii, Pomorski muzej v San Benedettu del Tronto in Pomorski muzej v Neaplju iz Italije, EKOmuzej - Hiša batane v Rovinju, Pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega primorja na Reki, Hrvaški pomorski muzej v Splitu, Muzej ladjedelstva v Betini, Muzeji Kotor v Kotorju in Pomorski muzej Črne gore v Kotorju iz Hrvaške, Zgodovinski muzej v Sant Feliu de Guíxols v Kataloniji, Muzej pristanišča v Tarragoni, Pomorski muzej v Barceloni in Muzej sardonov in soli v L'Escali iz Španije ter Nacionalni pomorski muzej v Parizu in Departmajski muzej Antike v Arlesu iz Francije. Poleg tega pa se na enem panoju predstavlja tudi Kvarnerski festival morja in pomorske tradicije imenovan Fiumara, ki vsako leto poteka na Reki na Hrvaškem.

 

Sedem muzejev se na razstavi predstavlja tudi z videom.

 

 

 

Koordinatorica razstave: Veronika Bjelica, kustosinja 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.