Preskočite na vsebino

Lea Jazbec: Telesnost in Esenca prostora

Razstava likovnih del intermedijske umetnice Lee Jazbec.
Muzej solinarstva v Fontaniggah: 9. maj - 1. september 2024.

 

Umetnica se raziskovanja narave in človeka loteva z eksperimentiranjem, uporabo različnih medijev in svetlobe.

V razstavnem projektu z naslovom Telesnost in Esenca prostora sta v galeriji Muzeja solinarstva na Fontaniggah predstavljeni dve seriji portretov, ki zadevata človeka in krajino, ter eksperimentalna fotografija s camero obscuro. Dela so nastala med letoma 2022 in 2023 v Slovenski Istri (Sečovlje in Kubed).

 

Projekt In Situ (2022–2024) je tesno povezan z naravo oziroma površino prostora in priča o naši aktivnosti: je dokaz naših aktivnosti – gibanja in sledi, ki jih ustvarjamo – oziroma različnih posledic našega delovanja. Digitalne in analogne fotografije avtorica ročno prenaša na različne materiale, kot so papir, obstoječe teksture, in materiale, najdene na lokaciji, ter povezuje podobe s krajem ustvarjanja-nastanka. V seriji portretov solinarjev, ustvarjenih v Sečoveljskih solinah na Leri leta 2022, Lea Jazbec skozi krhka tla sečoveljske krajine raziskuje razmerje med polnim in praznim znotraj nestabilnega ravnovesja, ki nastane ob srečanju z zemljo, soljo in razpokami v solinah. Uporaba frotaža ji omogoča dokumentiranje sledi časa, »zapisane« v solnem polju, in izkazuje močno zanimanje za edinstvene lastnosti tal in obstoječo materijo, njeno telesnost in esenco. Sledi, vidne na portretih, so sledi prostora, reliefa, ki ga ustvarja in/ali pogojujejo solinarska dejavnost in naravne danosti. Lea Jazbec v Kubedu med umetniško rezidenco v hiši Alojza Kocjančiča leta 2023 z ročnim grafičnim odtisom fotografije na kamen Repen Povir nadaljuje raziskovanje krajine in človeka s portretiranjem Šavrinov in Šavrink, katerih izvor/način življenja umetnica povezuje s trdim kraškim kamnom.

 

Fotografski del razstave s camero obscuro temelji na našem dojemanju in načinu, kako vidimo stvari v svetu, kar odseva človeško stanje. Svetloba in gibanje, ki ju ujame preoblikovana odprtina klasične zaslonke camere obscure v črto, vabi gledalca, da na svet pogleda drugače. Projekt Rekonstrukcija projicirane slike zajema fotografijo, video in instalacijo (2018–2024).

 

avtorica fotografij: Lea Jazbec
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.