Preskočite na vsebino

Anton Perko, slovenski slikar v službah cesarskega dvora

Od 8. septembra do 21. novembra 2021 je v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran na ogled občasna razstava Pokrajinskega muzeja Celje Anton Perko, slovenski slikar v službah cesarskega dvora. Na razstavi avtorice Gabrijele Kovačič so na ogled dela slovenskega marinista in orientalista Antona Perka iz Vranskega. Obiskovalci lahko spoznajo zanimivo življenjsko pot in pomen slikarja, ki se je v pomorsko zgodovino med drugim zapisal kot udeleženec in avtor slik znamenite bitke pri Visu leta 1866, v kateri je avstrijska flota pod poveljstvom kontraadmirala Vilhelma von Tegetthoffa iz Maribora premagala italijanskega nasprotnika. A Anton Perko je bil še veliko več.

 

Rodil se je 5. 09. 1833 v gradu Podgrad (Nem. Purgstall). Kot častnik avstrijske vojne mornarice je med letoma 1853 in 1862 prepotoval večji del evropskega Sredozemlja, nato pa zapustil vojno mornarico in se zaposlil pri grofu Viktorju von Wimpffnu. Leta 1875 je spremljal cesarja Franca Jožefa v Dalmacijo in dobil naslov »komornega mornariškega slikarja«. Kasneje se je zaposlil pri prestolonasleniku Rudolfu in njegovi ženi Stephanie. Nekaj časa je bil upravitelj Hradčanov v Pragi in nato otoka Lokrum pri Dubrovniku.

Delo je Antona Perka vodilo v neposredno bližino nekaterih prelomnih dogodkov 19. stoletja. Njegove slike in risbe jadrnic, različnih obmorskih krajin in mest, ki so v popolnem sožitju z morjem in naravo, nas opominjajo na njegovo rahločutno naravo in talent, ki sta ga oblikovala v enega redkih marinistov slovenskega porekla v 19.stoletju.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.