Preskočite na vsebino

Predavanje s predstavitvijo Na obali med Koprom, Izolo in Piranom

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran se ponaša z bogatim publicističnim delom. Tokrat bosta v Knjižnici Kranjska Gora direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri in muzejska svetnica dr. Nadja Terčon v spremstvu gostov predstavila zadnji knjižni uspešnici: Rex – mit iz plitvine ter Sava in Jolanda, prvi slovenski in jugoslovanski pomorščakinji.

Zgodbo in spomin na znamenito italijansko čezoceanko REX, ki je med drugo svetovno vojno nasedla med Izolo in Koprom, kjer so jo pokončale rakete britanskega letalstva in katere razrezane železne kose so talili v Železarni na Jesenicah ter iz njih izdelovali kakovostno jeklo, s katerim so potem pomagali pri obnovi jugoslovanskega gospodarstva in domovine, bo pomagal osvetliti Mitja Lamut. 

 

Pri predstavitvi prvih dveh izšolanih pomorščakinj Save Kaluža in Jolande Gruden, o ženskah in morju ter vstopu Slovenk v tradicionalni moški svet pomorskega poklica, pa bosta sodelovali tudi hčerki obeh pomorščakinj Tamara Kaluža in Alida Mažer. V knjigi, posvečeni pionirkama ženskega pomorstva pri nas spremljamo zanimivi življenjski zgodbi dveh sošolk, prijateljic in pomorščakinj, predvsem pa zgodbi dveh močnih in vzdržljivih žensk, ki sta se šolali in skupaj tudi službovali (resda le krajši čas) v izrazito moški sredini. 

 

Vabljeni v Knjižnico Kranjska Gora!

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.