Preskočite na vsebino

Predstavitev monografije muzejske svetnice dr. Nadje Terčon Sava & Jolanda. Prvi slovenski in jugoslovanski pomorščakinji v Notranjskem muzeju Postojna

Notranjski muzej Postojna in Pomorski muzej »Sergej Mašera« iz Pirana vabita v sredo, 25. maja 2022, ob 18. uri v muzejske prostore na Kolodvorski cesti 3 v Postojni  na predstavitev monografije muzejske svetnice dr. Nadje Terčon Sava & Jolanda. Prvi slovenski in jugoslovanski pomorščakinji. Ženske in morje ter vstop Slovenk v moški svet pomorskega poklica.


V knjigi, posvečeni pionirkama ženskega pomorstva pri nas spremljamo zanimivi življenjski zgodbi dveh sošolk, prijateljic in pomorščakinj, predvsem pa zgodbi dveh močnih in vzdržljivih žensk, ki sta se šolali in skupaj tudi službovali (resda le krajši čas) v izrazito moški sredini. S knjigo, v kateri sta predstavljeni življenjski zgodbi Postojnčanke (čeprav rojene v Ilirski Bistrici) Save Kaluža in Jolande Gruden (poročene Mažer) iz Nabrežine, je avtorica poskrbela, da njuni zgodbi postaneta delček našega skupnega spomina. Sava in Jolanda sta bili prvi šolani slovenski, a tudi jugoslovanski pomorščakinji. Obsežno delo, bogato opremljeno z različnim dokumentarnim gradivom, ki šteje kar 241 strani, je v preteklem letu založil Pomorski muzej »Sergej Mašera« iz Pirana. Na predstavitvi knjige bodo z nami Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, hčerki obeh pomorščakinj Tamara Kaluža in Alida Mažer ter avtorica, muzejska svetnica dr. Nadja Terčon.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.