Preskočite na vsebino

Pomorska sobotna delavnica

Če bi se sprehodili po arheološki zbirki v Pomorskem muzeju, bi med drugim videli tudi originalne mozaične kocke, ki so jih nekoč uporabljali za pokrivanje in okraševanje večjih površin.

 

 

Ali veš, kaj je mozaik?

Mozaik je stara tehnika, ki so jo na našem območju uporabljali že Rimljani, in sicer za okrasitev tal in sten svojih vil. Mozaiki so sestavljeni iz majhnih kock, imenovanih tessere, ki z določeno postavitvijo ustvarijo različne geometrijske ali rastlinske vzorce, upodobitve živali, ljudi, bogov ali drugih motivov.

 

 

Zelo zanimiv primer mozaika je predstavljen v Arheološkem parku v Simonovem zalivu, kjer je pred okoli 2000 leti stala rimska obmorska vila.

 

 

Izdelajmo svoj mozaik!

 

 

V Pomorskem muzeju smo na  današnji dan želeli organizirati  delavnico izdelovanja mozaika z geometričnim vzorcem iz črno-belih kockic. Izdelki bi bili videti nekako takole:

 

 

Trenutno žal delavnice ni mogoče izpeljati, saj moramo biti doma. Kljub temu pa jo lahko izpeljemo virtualno.

Izdelali bomo mozaik s pomorskim motivom, uporabili pa bomo material, ki ga imamo vsi doma (papir, različna embalaža) in ga tako tudi reciklirali.

 

Potrebujemo:

  • zaščito za mizo
  • list ali karton za podlago
  • papir in embalažo
  • škarje
  • lepilo in čopič

 

Prvi korak:

Na poljubno veliko podlago nariši motiv mozaika. Motiv naj bo vezan na pomorstvo in morje. Mi smo izbrali motiv sidra.

 

Drugi korak:

Poišči star papir, kot je na primer reklamna pošta ali embalažo različnih barv, kot so različni tetrapaki, ovitki ali vrečke.

 

 

Tretji korak:

Izberi barve, ki jih želiš uporabiti v svojem mozaiku in iz tega materiala nareži kvadratke. Ti naj bodo približno enake velikosti. Škarje pa še kar imej pri roki, saj ti bodo med delom prišle zagotovo še prav.

 

 

Četrti korak:

Začni z lepljenjem. Na del risbe s čopičem namaži lepilo in nalepi kvadratke izbrane barve. Če na kakšnem delu potrebuješ manjši kvadratek, ga s škarjami zreži na potrebno velikost. Tako nadaljuj vse do konca.

 

 

Peti korak:

Svoj mozaik fotografiraj in nam fotografijo pošlji na muzej@pommuz-pi.si.

 

 

Šesti korak:

Čestitamo! Prišel si na konec. Sedaj pa lahko poiščeš mesto zanj: na steni, škatli, zvezku …

 

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.