Preskočite na vsebino

Ladijski model »Bark«

Ladijski modeli sestavljajo eno izmed pomembnejših zbirk Pomorskega muzeja Piran, saj prek njih spoznavamo plovila, ki jih danes ne moremo več videti. Eden lepših modelov in večjih dimenzij (v celoti: 190 cm x 48 cm x 185 cm) je tudi model »barka«, ki je danes razstavljen v Zbirki Izolana v Izoli. 

 

Bark (it. Bark je veljal za najznačilnejšo in zelo varno trgovsko jadrnico v 2. pol. 19. st. na celotni vzhodnojadranski obali. Ladjedelnice na avstrijski obali so v nasprotju z drugimi svetovnimi ladjedelnicami največkrat gradile barke s tremi jambori in nosilnostjo od 250 do 1000 ton. Te ladje so plule predvsem na relacijah med sredozemskimi pristanišči, na morski progi med Sredozemljem in Severnim morjem ter na liniji med evropskimi ter severno- in južnoameriškimi pristanišči. Po podatkih Miroslava Pahorja lahko najdemo največ Slovencev prav med lastniki barkov.

 


Model barka je bil večkrat preventivno popravljen (prvič okoli leta 1970), saj je bil v zelo slabem stanju. Leta 1993 sta se temeljitejšega konserviranja trupa lotila upokojena delavca Pomorskega muzeja Leopold Belec in Ilonka Hajnal. Šele v letih 2004–2006 pa ga je temeljito konserviral in delo tudi dokončal Leopold Belec. Opravil je temeljito delo na vseh posameznih delih modela, zamenjal popolnoma preperele vrvice, uničena jadra nadomestil z novimi, izdelal manjkajoče manjše ladijske elemente itd. Model je bil pred temi deli brez podstavka, ki ga je po vzoru podstavkov Gruberjevih modelov prav tako izdelal Leopold Belec. 

 

Viri in literatura: 

 

- Pomorski muzej- Museo del mare »Sergej Mašera« Piran - Pirano, zgodovinska dokumentacija.
- Terčon, Nadja. Z barko v Trst : pomorstvo v Piranu, Izoli in Kopru ter gospodarska vloga severozahodne Istre v odnosu do Trsta : (1850-1918). Koper: Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko; Piran: Pomorski muzej »Sergej Mašera«, 2004. 

- Bonin, Flavio. Jadrnice na Slovenskem = Sailing boats in Slovenia. Ljubljana: Kmečki glas, 101 zaklad, knj. 4.

 

Nadja Terčon

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.